Με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ετών από τη θαρραλέα απόρριψη εκ μέρους της Ελλάδας των ιταλικών αξιώσεων περί παράδοσης της χώρας, η οποία οδήγησε στην ανακήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και κατ’ επέκταση στην είσοδο της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σας παρουσιάζουμε βιβλία για μικρούς, νεαρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες, που προσφέρουν ολοκληρωμένη γνώση για αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που γιορτάζεται με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς - Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Ηλικία: 5+ ετών

Δύο βιβλία γραμμένα με τα λιτά και όμορφα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και σε χιουμοριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, που αφηγούνται το πέρασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας: Από τις πρώτες σκιές που άπλωσε ο ναζισμός στην Ευρώπη, στις απειλές των Ιταλών και στο βροντερό «Όχι» των Ελλήνων που οδήγησε στις ηρωικές μάχες στο αλβανικό μέτωπο. Και στη συνέχεια, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και τη θαρραλέα αντίσταση των Ελλήνων έως την απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα.

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ʼ40
εποσ

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
9789605695026-200-1126733

Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ:
ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
Κείμενο: Maria Isabel Sánchez Vegara
Εικονογράφηση: Sveta Dorosheva
Ηλικία: 4+ ετών

Η Άννα Φρανκ ήταν μια μικρή Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής η οποία έζησε τα χρόνια του πολέμου προσπαθώντας να αποφύγει, μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της, τη σύλληψη από τους ναζί. Το ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραψε τις σκέψεις της όσο ζούσε κρυμμένη σε ένα πατάρι, δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της δίνοντας φωνή στα χιλιάδες παιδιά που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η Άννα Φρανκ ονειρευόταν να γίνει μια σπουδαία συγγραφέας. Ήταν ένα μικρό κορίτσι με μια ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, που έγινε τελικά πραγματικότητα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Κείμενο: Κατερίνα Σχινά - Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο
Ηλικία: 7+ ετών

Δέσποινα Αχλαδιώτου (η κυρά της Ρω), Πηνελόπη Δέλτα, Λέλα Καραγιάννη, Αθηνά Μεσολωρά… Ελληνίδες που αντιστάθηκαν, καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στους εχθρούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας. Τις ιστορίες τους μας αφηγείται μοναδικά η Κατερίνα Σχινά, ενώ καταξιωμένοι εικονογράφοι συντέλεσαν με τις εικόνες τους στο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα αυτού του πανέμορφου βιβλίου.


ΚΑΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΗΛΙΟΣ: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΦΗΓΕΤΑΙ
MIchael Gruenbaum & Todd Hasak - Lowy
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Ηλικία: 12+ ετών
688658C75AD7DE859E7962456E2015F0

Στο συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα ο Michael Gruenbaum αφηγείται την προσωπική εμπειρία του ως παιδί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχοσλοβακία, καθιστώντας το Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για το Ολοκαύτωμα, ιδανικό για τους νεαρούς αναγνώστες χάρη στο αισιόδοξο μήνυμά του για το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης.


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
Kimberly Brubaker Bradley
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη
Ηλικία: 10+ ετών

Με φόντο τη Μεγάλη Βρετανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δεκάχρονο κορίτσι βρίσκει τη δύναμη να ξεκινήσει μια νέα, καλύτερη ζωή για εκείνη και τον αδερφό της. Ένα δυνατό νεανικό μυθιστόρημα που ρίχνει φως στις επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινότητα των παιδιών στην Ευρώπη.


ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

«ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ 1941-1945
Αννίτα Π. Παναρέτου

Η φωνή χιλιάδων Ελλήνων, που στη διάρκεια της τριπλής ξένης κατοχής μεταφέρθηκαν βίαια έξω από τα σύνορα της πατρίδας. Η δραματική καθημερινότητα της κακουχίας, της εξοντωτικής εργασίας, των ακραίων ψυχικών μεταπτώσεων, αλλά και η άμεση εμπειρία της κατάρρευσης του φασισμού και του ναζισμού, η απελευθέρωση από τους Συμμάχους, η πολύμηνη οδύσσεια του επαναπατρισμού με τις περιπλανήσεις σε μια χαοτική Ευρώπη και η υποδοχή τους από ένα απροετοίμαστο και καχύποπτο ελληνικό κράτος.


ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ
Timothy Snyder
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
5

Στην εκτεταμένη ζώνη μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, αυτήν που ο συγγραφέας αποκαλεί «αιματοβαμμένες χώρες», περίπου 14 εκατομμύρια άμαχοι εξοντώθηκαν από το ναζιστικό και το σοβιετικό καθεστώς, η ιστορία όμως αυτών των μαζικών εκκαθαρίσεων και εκτελέσεων έμεινε επί αρκετά χρόνια στο ημίφως. Ο Timothy Snyder εξετάζει εξονυχιστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει στα κίνητρα και τα πολιτικά σχέδια τόσο του Χίτλερ όσο και του Στάλιν.


ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΤΟΛΜΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
C.M Woodhouse
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Το 1942, ο νεαρός τότε απόφοιτος της Οξφόρδης Christopher «Monty» Woodhouse προσγειώνεται με αλεξίπτωτο στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Χάρλινγκ, την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Ένα συναρπαστικό αυτοβιογραφικό χρονικό γεμάτο χιούμορ, γλαφυρές περιγραφές και δράση, που διαβάζεται ως θρίλερ.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
William H. McNeill
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.