Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής το ElaiΩnas Festival φέτος δεν ματαιώνεται λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας, αλλά μεταφέρεται με ασφάλεια στις οθόνες σας.

Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου, οι δράσεις του ElaiΩnas Festival θα μεταδοθούν ζωντανά, με live streaming από το κανάλι της Περιφέρειας Αττικής στο You Tube, κάθε βράδυ στις 20:30.

Απευθείας μετάδοση στο λινκ: youtu.be/rh-v6oa0qac 
Πληροφορίες: www.elaionasfestival.com  και www.facebook.com/elaionasfestival

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2Ο:30 | Γιάννης Αναστασάκης - Σοφία Φιλλιπίδου – Ναταλία Μαντά |

Το Νήμα Των Λέξεων

21:15 | Αντιγόνη | Μια μουσική προσέγγιση εκπαιδευτικού χαρακτήρα από την Κερασία Σαμαρά

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30 | Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος

Προς Την Καρδιά Της Ποίησης

21:15 | Φιλοκτήτης: Το Χρονικό Μίας Εξορίας |

από την Κατερίνα Γεωργουδάκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30 | Ηλίας Ζάικος – Μιχάλης Afolayan | Ψυχαμοιβός

21:15 | Με αφορμή την Ηλέκτρα από την Φένια Παπαδόδημα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Παλαμιώτης – Φένια Παπαδόδημα

Για το 2020 το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αρχαίου ποιητή Σοφοκλή ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό και στον σύγχρονο ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Αφιερώματα σε τραγωδίες του Σοφοκλή, αλλά και απρόβλεπτες συναντήσεις μουσικών και ηθοποιών με αφορμή την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Με αφορμή το έργο του Σοφοκλή, τρείς σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν υπό μορφή θεατρικών αναλογίων, την δουλειά τους πάνω στον Φιλοκτήτη, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Τα δρώμενα που αφορούν στο έργο του Γιώργου Σεφέρη και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, αποτελούν μια ενιαία ενότητα με τίτλο Λόγος και μουσική.

Δύο λόγια για το φεστιβάλ

Το ElaiΩnas Festival, είναι μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών µε χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο από την άνοιξη του 2015 τη δυνατότητα να παρακολουθεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών εντελώς δωρεάν, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και ομιλίες σπουδαίων εισηγητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφία και video art.

Το ElaiΩnas Festival δίνει την ευκαιρία σε νέους ή και καθιερωμένους καλλιτέχνες να πειραματιστούν δημιουργώντας πρωτότυπες παραγωγές πάνω σε θεματικές τις οποίες δεν θα επέλεγαν εύκολα, καθότι δεν έχουν αυστηρά εμπορικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν και στην παράλληλη καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά στο Αθηναϊκό, και όχι μόνο, κοινό. Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές του φεστιβάλ εμπνέονται από τις εκάστοτε θεματικές του φεστιβάλ και παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο.

Η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως ο ‘’λόγγος των Αθηνών’’, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου ήταν η αιτία για την δημιουργία αυτού του φεστιβάλ. Το όνομα της στάσης του μετρό ‘’Ελαιώνας’’, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στην Γεωπονική Σχολή, είναι ότι έχει απομείνει για να θυμίζει τον ελαιώνα αλλά και τον ‘’λόγγο των Αθηνών’’ που εκτός από τον Καμπούρογλου, έχει υμνηθεί ως μαγικό τοπίο και σε πλήθος γραπτών ξένων περιηγητών, ως και τον 19ο αιώνα.

Ο μέσος Αθηναίος πολίτης γνωρίζει ελάχιστα για τους περισσότερους αρχαιολογικούς τόπους, σημεία αναφοράς και μνημεία – φορείς της συγκλονιστικής ιστορίας της Αθήνας. Ένα από αυτά τα μνημεία είναι και η περιοχή του Ελαιώνα, μία καθόλα υποβαθμισμένη περιοχή σήμερα. Η σημαντικότητα της από άποψη ιστορική, μυθολογική, θρησκευτική, πολιτισμική, φιλοσοφική και επιστημονική είναι τεράστια.

Τις δράσεις του ElaiΩnas Festival τις στήριξαν με την παρουσία, τα έργα και την ενθάρρυνση τους, πλειάδα εξαίρετων ακαδημαϊκών όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Στάικος, ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και πολλοί άλλοι ακόμα σκηνοθέτες, φωτογράφοι, εικαστικοί, επιστήμονες, και ερευνητές που δεν υπάρχει χώρος να αναφερθούν.

Δράσεις και συνέργειες

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εικαστικοί.

Από την πρώτη έκδοση του έως σήμερα το φεστιβάλ έχει συνεργαστεί με δομές και θεσμούς όπως η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.