Την ώρα που στη Λεωφόρο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) η αγορά πασχίζει να βρεί πιο σταθερά πατήματα στην νέα - εν μέσω πανδημίας - εποχή, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των συλλεκτών και επενδυτών στο εγχώριο χρηματιστήριο τέχνης.

Τα αποτελέσματα από τις τελευταίες συναλλαγές που έκανε η Vergos Auctions στις κατηγορίες Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Ιστορικών και Φιλελληνικών Αντικειμένων, έδειξαν όχι μόνο ότι η ψυχολογία και το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμειναν ψηλά, αλλά και οτι η αγορά κινείται σταθερά ανοδικά.

Ο τζίρος κλείδωσε στα 1. 100.000 ευρώ, με το ποσοστό πώλησης σε όγκο (by lot) να διαμορφώνεται στο 70% με ένα 10% να καταγράφεται από τις after sale πωλήσεις έως τη Δευτέρα το απόγευμα.

«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Είχαμε δει το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται πριν από τη δημοπρασία, τόσο από τις προσφορές που είχαμε όσο και από την τεράστια επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας», ανέφερε σε επικοινωνία με το parapolitika.gr, ο Ανδρέας Βέργος, έμπορος έργων τέχνης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου αθηναϊκού οίκου.

Αγόρασαν Ελληνες από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, οι περισσότεροι αγοραστές ήταν Ελληνες ιδιώτες. Ωστόσο, ιδρύματα και μουσεία χτύπησαν και αγόρασαν ορισμένα από τα lots, θέλοντας για την ώρα να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
«Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός των αγοραστών προήλθε για πρώτη φορά από την ομογένεια των ΗΠΑ», αποκάλυψε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».


Starlot των αγοραπωλησιών είναι ο πίνακας του Κωνσταντίνου Παρθένη με τίτλο «Φαέθων» (λάδι σε μουσμά, 60x93εκ.). Πωλήθηκε σε after sale συναλλαγή προς 50.000 ευρώ (hammer price χωρίς τις προμήθειες του οίκου) που ήταν και η πρώτη τιμή εκτίμησης (50.000-70.000 ευρώ).
parthenis_vergos


Στη δεύτερη θέση ακολούθησε άλλο ένα έργο του Παρθένη, το «Τοπίο της Κέρκυρας» (35,5x43εκ.) με τιμή πώλησης (hammer price) τις 35.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση ήρθε το γλυπτό του Takis «Triple Signal» με τιμή πώλησης (hammer) 25.000 ευρώ.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

*Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ, στο φύλλο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (Ενθετο Secret) αυτό το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.