Με τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή Σαράντη Κωστάκη βρεθήκαμε σ' ένα πεζούλι της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, συζητώντας για το συγκρότημά του «Της νύχτας τα βελούδα», την μουσική, την ιστορία και την μυθολογία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και το μεράκι τους.

Η αφορμή της συνάντησής μας ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου βιβλίου-CD του συγκροτήματος με τίτλο «Η αιώνια νιότη».



Ο Σαράντης Κωστάκης, είναι αυτοδίδακτος μουσικός που άρχισε να παίζει μουσική στις αρχές της δεκαετίας του '80 για να «ντύνει» μουσικά τους στίχους που ήδη έγραφε, συμμετέχοντας σε μαθητικά και φοιτητικά αγγλόφωνα ροκ συγκροτήματα όπως οι «ACID BLISS» στο Λουτράκι και οι «MAYDAY OVERDRIVE» στην Πάτρα.

Μετά την 10ετή πορεία των «MAYDAY OVERDRIVE», το 1997 αποφασίζει να γράψει στα ελληνικά. «Μου τελειώσανε οι λέξεις στ' αγγλικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή η μετάβαση τον οδηγεί στην αναζήτηση ενός καλύτερου χειρισμού της ελληνικής γλώσσας και της έκφρασής της, κι έτσι αποφασίζει να προσεγγίσει την πηγή του τέλειου λόγου και να μαθητεύσει στον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τους τραγικούς.



Ταυτόχρονα, εμπνεόμενος τόσο από την ακριβολογία όσο και απ' την αλληγορία της μυθολογίας, φέρνει ενίοτε μέσα από τα τραγούδια του την σημασία των μύθων στο σήμερα, δείχνοντας έτσι πως η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου μένει αναλλοίωτη στον χρόνο και τα ίδια παθήματα χρειάζονται τα ίδια μαθήματα.

Μετά από μια θερμή «χειραψία» με τον αγκώνα, λόγω της πανδημίας και φορώντας τις μάσκες μας, αποφασίσαμε πιούμε έναν καφέ κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα πριν ξεκινήσουμε την ιστορία του 20χρονου συγκροτήματος «Της Νύχτας τα Βελούδα».



Τον Νοέμβριο του '99 και έπειτα από μια μοναχική περιπλάνηση πέντε μηνών στα νησιά του Αιγαίου κι αφού «ξεχείλισε το γαλάζιο μέσα στο μυαλό του» ο Σαράντης Κωστάκης αποφασίζει να φτιάξει μια μπάντα έκφρασης των εντυπώσεων που είχε συλλέξει.

Με την κιθάρα του και την ερμηνεία των τραγουδιών του, τον Φίλιππο Δραγούμη στο μπάσο, την Βασιλική Νικολαίδου στα φωνητικά, τον Λεωνίδα Τόγκα στα τύμπανα και τους Δημήτρη Κοροντζή και καλεσμένο τον Νίκο Σπυρόπουλο (r.i.p.) στις κιθάρες και πιάνο δημιουργούνται την μπάντα «Της Νύχτας τα Βελούδα», όνομα που περιγράφει την αίσθηση της νύχτας όταν εμπνέει, ταξιδεύει, δελεάζει, προκαλεί. Τον Μάρτιο του 2000 ηχογραφούν τον πρώτο και ομώνυμο δίσκο τους.



Ο Δ. Κοροντζής αποχωρεί και ο ντράμερ Γιάννης Λέκκας αντικαθιστά τον Λ. Τόγκα. Το δεύτερο άλμπουμ «Μόνο για μας» ηχογραφείται την άνοιξη του 2002.



Με την ολοκλήρωση του άλμπουμ ο Φ. Δραγούμης και αργότερα η Β. Νικολαίδου αποχωρούν. Ο μπασίστας Δημήτρης Ανδρουλάκης πλαισιώνει την μπάντα που συνεχίζει σαν τρίο. Τον Ιούλιο του 2007 το διπλό CD «Καθ' οδόν» είχε ολοκληρωθεί και κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 2010 από την εταιρεία Studio Mythos.



Το καλοκαίρι του 2014 «Της νύχτας τα Βελούδα» μελοποιούν την ποιητική συλλογή «Θρίαμβος χρόνου» του Νίκου Καρούζου και την ηχογραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2015 από τις εκδόσεις «Απόπειρα».



Το 2018 πλαισιώνει την μπάντα ο πιανίστας - οργανίστας Χριστόφορος Μαστοράκης και τον Μάιο του 2019 ηχογραφούν το πέμπτο άλμπουμ της μπάντας, βιβλίο-CD με τίτλο «Η αιώνια νιότη».

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Η αιώνια νιότη» είναι τρεις δυνάμεις, Λόγος, Μουσική και Εικόνα, που συμπράττοντας συνθέτουν μια ενιαία συλλογή, σε τρεις πράξεις, συνολικής διάρκειας 77 λεπτών.

Ένα ταξίδι στην Ανάφη, για να χαλαρώσεις, ένα αρμυρίκι στον Ρούκουνα για να κατοικοεδρεύσεις και να αναλογιστείς, ένας περιστροφικός χάρτης του ουρανού για να γνωρίσεις τους αστερισμούς, όχι μόνο από περιέργεια, αλλά και για να μην χάνεται η Ψυχή σου στα σκοτάδια, συνυφασμένα όλα με μια - χάριν ανταπόδοσης - αφήγηση της Φύσης, περί κατανόησης της ύπαρξης εν τη γεννέση της και των ανύπαρκτων ορίων κατά την υπέρβασή της, είναι το concept αυτής της μελοποιημένης συλλογής για τον «άλλο σου εαυτό».



Παρέα με Της Νύχτας τα Βελούδα

(Σαράντη Κωστάκη - κιθάρα/τραγούδι, Γιάννη Λέκκα - τύμπανα/κρουστά, Δημήτρη Ανδρουλάκη - μπάσο, Χριστόφορο Μαστοράκη πιάνο/όργανο), στο cd συμμετέχουν: Ο Fil Barry στα κρουστά, ο Βασίλης Κιοσόγλου στο ακορντεόν, οι Θανάσης Γκίκας και Βασίλης Πιερρακέας στις κιθάρες.

Η μουσική κινείται σε όλο το φάσμα του ροκ, από την μπαλάντα (Δύο μποεμισσες καρδιές, Μέσα Αυγούστου) στην ψυχεδέλεια (Η πρώτη ηλιαχτίδα, Κύκλος και Θύμηση μαζί) και από το blues (Το Υφάδι, Στάλαγμα) στο hard Rock (Απόστασή αγεφύρωτη, Στο αγνάντι του Θεού, που φλερτάρει με τα παραδοσιακά ριζίτικα).

Αξιοσημείωτη η διασκευή και η προσθήκη στίχων στο ορχηστρικό θέμα «Αποχαιρετισμός» του Στέλιου Μπιμπλή.

Η «Αιώνια νιότη» κυκλοφορεί διαδικτυακά. Για τους συλλέκτες που απολαμβάνουν ευλαβικά την ατμόσφαιρα της μουσικής σε πλήρες φάσμα συχνοτήτων, το ξεφύλλισμα ενός καινούργιου βιβλίου, την μυρωδιά χαρτιού και μελανιού και το cover art. Μάλιστα, κυκλοφορεί σαν εικονογραφημένο βιβλίο-CD, σε περιορισμένα αντίτυπα από τον Μάρτιο του 2020 αποκλειστικά στον «ΜΟΥΣΙΚΟ ΙΑΝΟ» (Αθήνα - Θεσ/νίκη)

Η «Αιώνια νιότη» αφιερώνεται στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Βρείτε την μπάντα «Της νύχτας τα βελούδα» στο Facebook