Ο Μπάμπης Τσέρτος, αν και αισιόδοξος για την εξέλιξη του φετινού χειμώνα εκμυστηρεύτηκε στον Γιάννη Ξυνόπουλο και στα parapolitika.gr ότι ακυρωθήκαν οι περισσότερες από τις συναυλίες του το καλοκαίρι.

Στην ερώτηση πως το βρίσκει το φετινό φθινόπωρο απάντησε ότι: « Το φθινόπωρο με βρίσκει στην Αθήνα περιμένοντας να κάνω κάποιες εκδηλώσεις. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι κάποιες γίνονται, κάποιες αναβάλλονται δυστυχώς λόγω του κοροναϊού και των έκτακτων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας».

Όσο για το καλοκαίρι ήταν αφοπλιστικός υποστηρίζοντας ότι «Αυτό το καλοκαίρι έγιναν ελάχιστα πράγματα, και από ένα σημείο και μετά ακυρώθηκαν όλα όσα είχαμε προγραμματίσει».

Από την αρχή όμως του Σεπτέμβρη πίστεψε ότι υπάρχει μια ακτίνα αισιοδοξίας για τις ήδη προγραμματισμένες του εμφανίσεις. «Στην Αθήνα κάναμε μια - δυο εκδηλώσεις, ήταν να γίνουν κι άλλες όπως αυτή που έγινε εχθές Παρασκευή 11/09/2020 στο Θέατρο του Κολωνού με το εργαστήρι του Δήμου της Αθήνας.


Στις 16/09 θα εμφανιζόμουνα στο Άλιμο με την εστουντιαντίνα των Εξαρχείων, αλλά δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής πήρε απόφαση να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο όλες οι εκδηλώσεις.

Έχουμε άλλη μια εκδήλωση στο Γαλάτσι με την εστουντιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού, που ελπίζω να γίνει.

Στις 20/09 θα παίξω στον Πειραιά όπου είναι μια αναβληθείσα εκδήλωση από την Καθαρή Δευτέρα και θα πραγματοποιηθεί τώρα, για της "Μέρες της Θάλασσας", ελπίζω να γίνει και αυτή σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω μέχρι σήμερα.

Στις 21/09 στον Δήμο Αλίμου, όπου η μέχρι τώρα πληροφορίες μου μου λένε ότι θα πραγματοποιηθεί, ελπίζω».

Πλούσια είναι και η καλλιτεχνική δράση του Μπάμπη Τσέρτου και στην δισκογραφία, αφού αυτό τον καιρό που δεν εργάζεται ετοιμάζει καινούρια πράγματα που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, ή κυκλοφορήσαν αυτές τις μέρες.

«Όλο αυτό το διάστημα την "αδράνειας" σε σχέση με τους χώρους που εμφανιζόμουν, λόγω της πανδημίας, το εκμεταλλεύτηκα ώστε να τελειώσω ένα δίσκο με τραγούδια που ερμήνευσε ο παλιός τραγουδιστής του ρεμπέτικου ο Γιώργος Κάβουρας, και θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από το ΙΔΙΣΜΕ (Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών).

Σχεδόν έχω τελειώσει ένα CD με τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, σε συνέχεια ενός διπλού δίσκου που είχα κάνει πριν από σχεδόν 12 χρόνια.

Έχω ξεκινήσει να τραγουδώ τραγούδια ενός καινούριου συνθέτη του Νικήτα Βοστάνη, που ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα να τελειώσει κι αυτό.


Επίσης, έχω κάνει και μερικές συμμετοχές, περίπου 10 τον αριθμό σε διάφορους φίλους που μέσα σε αυτή την περίοδο έγραψαν τραγούδια».

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάμπης Τσέρτος έχει κάνει πολλές φιλικές συμμετοχές σε δίσκους άλλων, που πρέπει να είναι πάνω από 40 - 50, και όταν κλήθηκε να αναφέρει τις σημαντικότερες το απέφυγε για να μην ξεχάσει ορισμένες από αυτές και χωρίς να το θέλει δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

«Οι συμμετοχές μου είναι πάρα πολλές και φοβάμαι πως θα αδικήσω κόσμο, και δεν το θέλω. Δεν θε ήθελα να μπω στην διαδικασία αυτή».
Για φέτος τον Χειμώνα έχει προγραμματίσει αρκετές εμφανίσεις αν όλα πάνε καλά όπως είπε. «Για φέτος τον χειμώνα έχω πάρα πολλές προτάσεις αλλά ακόμα είναι όλα στον αέρα.

Την περσινή περίοδο δούλευα στις "Διαδρομές" στην Πατησιών αλλά μας σταμάτησε ο κοροναϊός, αφού τελευταία εμφάνιση ήταν στις 8 Μαρτίου. Να δούμε τι θα γίνει φέτος, είμαστε όλοι σε αναμονή.

Δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι ακόμα.»


Το καλό σενάριο για τον Μπάμπη Τσέρτο είναι «Να ελέγξουμε και πάλι τα κρούσματα που υπάρχουν τώρα, και πρέπει να μάθουμε, ίσως να βρούμε τον τρόπο να ζούμε με τον κοροναϊό. Το μόνο θετικό σενάριο που βλέπω είναι να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο, για να προστατευτεί ο κόσμος και να μην χάνονται ζωές.»

Μάλιστα, δεν δίστασε να σχολιάσει και το μεταναστευτικό, καθώς και τις απειλές της Τουρκίας κατά της χώρας μας. «Ζούμε δύσκολες καταστάσεις αυτή την περίοδο με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και με αυτά που συνέβησαν στην Μόρια.

Είναι τεράστιο το πρόβλημα με την Τουρκία, και χρειάζεται σύνεση, ενότητα, υπομονή και όχι κορώνες και φωνές. Επιτέλους σε τόσο σοβαρά θέματα να καταφέρουμε, η πλειοψηφία τουλάχιστον να είμαστε ενωμένοι».

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι το παρατράβηξαν οι γείτονες ο Μπάμπης Τσέρτος ήταν σαφής: « Οι Τούρκοι από το 1974 που μπήκαν στην Κύπρο, (βέβαια έχει ευθύνη και η Χούντα γι αυτό που έγινε τότε) το παρατραβάνε.

Για να μην πως, ότι από το 1955  με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης το παρατραβάνε συνεχώς. Νομίζω ότι εμείς ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα δεν έχουμε αντιδράσει όσο θα έπρεπε απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας, δυστυχώς. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να σκαφτόμαστε διαφορετικά.


Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Μπάμπης Τσέρτος έχει ένα λόγο παραπάνω να σχολιάσει τα γεγονότα αυτά, μιας και είναι πολύ αγαπητός στο Τούρκικο κοινό, με αρκετές εμφανίσεις στην γείτονα χώρα.

«Έχω πάει αρκετές φορές στην Τουρκία και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους εκεί είναι εξαιρετικές. Έρχονται στα μαγαζιά που δουλεύουμε, έχουμε αρκετά κοινά πράγματα. Δυστυχώς όμως πολλά δεν εξαρτώνται από τους λαούς, αλλά από ηγεσίες και συμφέροντα.»

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Μπάμπης Τσέρτος συμμετείχε και στην θεατρική παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, όπου με την ορχήστρα του ερμήνευε τα τραγούδια της παράστασης.

«Στην παράσταση αυτή έλεγα πέντε τραγούδια. Δεν ήταν μουσική παράσταση, γι αυτό και ο ρόλος της μουσικής ήταν πολύ συμπληρωματικός μέσα σε αυτό το δράμα, και τα ιστορικά γεγονότα».

Τέλος, οι ευχές δεν λείπουν ποτέ από τον Μπάμπη Τσέρτο: «Θέλω να ευχηθώ όλος ο κόσμος να έχει την υγειά του, να προσέχουν, και είναι καλό στα θέματα της πανδημίας να ακούμε τους ειδικούς - επιστήμονες παρά τον κάθε τυχόντα που λέει την γνώμη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»