Το guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου), σε μια νέα, διαφορετική παρουσία, με τον ιδιαίτερο κιθαριστικό ήχο του, θα είναι το ορχηστρικό «πλοίο» στο ταξίδι με τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία που έγιναν τραγούδια, την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης».

Μια σειρά τραγουδιών από τους "Ξέμπαρκους" (σε μεταγραφή για κιθαριστικό σύνολο από τον Περουλή Σακελλαρίδη), μια ανθολογία τραγουδιών από τον Γιάννη Σπανό, την Μαρίζα Κωχ και τον Θάνο Μικρούτσικο (σε προσαρμογή από τον Ν. Χατζηελευθερίου)

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Άννα Σαρτζίδου και ο Δημήτρης Βουτσάς.

Ο Νίκος Χατζηελευθερίου μιλώντας για τη συναυλία «Ξέμπαρκοι καιροί. Ήχοι εξόριστοι», απάτησε στο parapolitika.gr για το αν εξαντλείται ποτέ ο Καββαδίας;

Δεν εξαντλείται ποτέ η θάλασσα, ο άνεμος, η πρόκληση της αναχώρησης, η ανάγκη για δραπέτευση, ο έρωτας, η σαγήνη, το πάθος, η ανθρώπινη αδυναμία. Άρα...

Νύχτες αλληλεγγύης υπόσχεται το Φεστιβάλ. Τι θέλει να σηματοδοτήσει με αυτό τον τίτλο;

Ο τίτλος αυτός του Φεστιβάλ, υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Σηματοδοτεί μια ζωτικής σημασίας σύνδεση της βάσης της πυραμίδας των αναγκών μας (τροφή, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης για δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, αντί εισιτηρίου) με την κορυφή της πυραμίδας, όπου βρίσκεται η αισθητική απόλαυση μέσω της τέχνης.

Τι θα ακούσουμε την τελευταία Κυριακή του Ιούλη; Εσείς είστε ένα κιθαριστικό σχήμα, το guitarte ensemble; που μέχρι τώρα σας έχουμε απολαύσει σε άλλα μουσικά είδη. Πως προέκυψε κάτι τόσο διαφορετικό; Κιθάρες και κοντραμπάσο στην σκηνή .

Θα ακούσουμε τραγούδια σε ποίηση Νίκου Καββαδία μελοποιημένα από τους Γ. Σπανό, Μ Κωχ, το συγκρότημα "Ξέμπαρκοι" και βέβαια τον Θ. Μικρούτσικο.

Εμείς, το Guitarte ensemble, συχνά δοκιμάζουμε την περιπέτεια της ηχητικής περιπλάνησης σε κόσμους πέραν της "κλασικής" μουσικής που είναι ο "βασικός" μας χώρος, και αφού μιλάμε για περιπέτεια....

Η θάλασσα κι ο ποιητής της, ειναι δυνατή πρόκληση. Τα τραγούδια είναι σε πολύ απλή φόρμα και συχνά μονοθεματικά όπως και τα ποιήματα. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο λοιπόν ενορχηστρωτικό "ερώτημα". Ψάχνουμε την απάντηση. Άλλωστε η παράδοση μας κληροδοτεί ερωτήματα για να δώσουμε τις σημερινές απαντήσεις...



Ο ήχος ντύνεται και από κείμενα που βασίζονται στα ποιήματα του Καββαδία;

Ναι. Ποιήματα και κείμενα με αφορμή την ποίηση του Καββαδία. Τα επιμελείται ο ποιητής και μεταφραστής Περουλής Σακελλαριδης.

Σε ποια πνευματική κατάσταση σας βρήκε το φετινό καλοκαίρι μετά την πανδημία;

Δε μπορώ να τη χαρακτηρίσω με μια λέξη. Είναι περίπλοκη. Υπάρχει διέγερση αλλά και ανησυχία. Κυριαρχεί μια διάθεση να υπερβούμε την απόσταση. Με την άδεια σας, θα έκανα μια μικρή διόρθωση στο ερώτημά σας... Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι ακόμα "μετά την πανδημία".

Την "πολεμάμε" και με την τέχνη. Ποθούμε να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν και να ξεχαστεί. Προς το παρόν ανθρώπινη επικοινωνία. Η τέχνη πιο απαραίτητη από ποτέ.



Πιστεύετε ότι μετά τις δυσκολίες που έχει περάσει ο κόσμος μια τέτοια συναυλία θα προκαλέσει ποια συναισθήματα;

Αυτός είναι ο στόχος. Το πιστεύω. Θέλουμε να μεταδώσουμε έναν ενθουσιασμό. Το νοιώθω στις δοκιμές μας στην προετοιμασία μας. Δουλεύουμε με ξεχωριστό ενθουσιασμό. Θα καταφέρουμε να τον μοιραστούμε με το κοινό.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τη συνέχεια;

Ως Guitarte ensemble επανερχόμαστε στις 2 Οκτωβρίου με τα 4 Κονσέρτα Μπαρόκ μουσικής στο Μουσείο Μπενάκη.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και τα επόμενα βήματα.
Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν παρούσης βέβαια και της υγειονομικής συνθήκης.



Με αυτήν τη συναυλία το μουσικό σύνολο επανέρχεται στις εναλλακτικές του (μετά τα 4 Concerti grossi με μουσική Μπαροκ) σύνθετες παραγωγές.

Συναντιέται με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον κοντραμπασίστα Όσβαλντ Αμιράλη και τον κιθαρίστα και μαέστρο Κώστα Ηλιάδη.

Ο Περουλής Σακελλαρίδης γράφει και επιμελείται τα κείμενα της παράστασης, σε μια νέα συνάντηση με τον Νίκο Χατζηελευθερίου.

Εικαστική και σκηνική επιμέλεια: Σοφία Χουλιαρά.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης»
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 | Ώρα έναρξης 21:00

Δελτία εισόδου θα προμηθεύονται οι θεατές από τον ιστότοπο Viva.gr

*Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με Ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, προβολή Ενδογλωσσικών Υπερτίτλων στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, καθώς και Ακουστική Περιγραφή των εικαστικών στοιχείων στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τους χειριστές/τριές τους.

H προσβασιμότητα περιεχομένου φέρει την πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.