Την ώρα που η Γερμανία φαίνεται να απορρίπτει για την ώρα την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση του COVID-19, δρομολογείται ειδική στήριξη ύψους 50 δισεκατ.ευρώ για τη στήριξη πολιτιστικών ιδρυμάτων, χώρων ψυχαγωγίας αλλά και της πρωτογενούς αγοράς τέχνης.

Η υπόσχεση-βόμβα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Γερμανίας που υπολογίζει ζημίες, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στον κλάδο του Πολιτισμού και της Αγοράς Τέχνης (γκαλερί, φουάρ, απευθείας πώληση από τα ατελιέ) της χώρας, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι απώλειες εσόδων από (περισσότερες από 50.000) ακυρώσεις εμπορικών εικαστικών και πολιτιστικών εκθέσεων οδήγησαν την υπουργό πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters να ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης στον πολιτιστικό τομέα. Προκαλώντας μάλιστα αρκετά ερωτηματικά, καθώς το σύστημα Υγείας της Γερμανίας δεν έχει κριθεί επαρκές.

Η ειδική αυτή στήριξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξασφάλιση βασικών συνθηκών διαβίωσης για το σπίτι (π.χ.θέρμανση), την εξασφάλιση λειτουργίας των πολιτιστικών ιδρυμάτων και τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων ως προς τα κόστη (π.χ. ενοικίαση) χώρων ψυχαγωγίας, τεχνών και γραμμάτων όπως κινηματογράφων, γκαλερί ή βιβλιοπωλείων, αλλά και άλλες διευκολύνσεις όπως την αναστολή φορολογικών χρεών, ασφαλιστικές εισφορές των εικαστικών, κ.α.