Ο Γιάννης Σπανός μας έχει χαρίσει επί πέντε δεκαετίες αρκετές από τις ομορφότερες μουσικές στιγμές που υπήρξαν ποτέ. Προικισμένος με ένα διακριτό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, ενσωμάτωσε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934. Ο Γιάννης Σπανός εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι "Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι". Έχει γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο Νέο κύμα.

Αρχές του '60, από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή (Ζυλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκαινσμπούργκ), ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας Γιάννης Σπανός, επιστρέφει στην Αθήνα. Ηχογραφεί το πρώτο του ελληνικό τραγούδι – «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά– και πρωτοστατεί στη δημιουργία του Νέου Κύματος.

Έκτοτε, είχε συνθέσει – για το  ραδιόφωνο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τηλεόραση και έχει μελοποιήσει Γάλλους και Έλληνες ποιητές, συνεργάζεται με τους μεγάλους στιχουργούς και ερμηνευτές.

ARISTOTELOUS2_2
ARISTOTELOUS3_2
ARISTOTELOUS4_2


Ακόμη, έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιώργου Παπαστεφάνου, καθώς και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία και Μίλτου Σαχτούρη, ενώ  έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες φωνές  Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος, Αλέκα Κανελλίδου, Αρλέτα, Ελένη Δήμου κ.α



Ορόσημα στην πορεία του θεωρούνται οι τρεις «Ανθολογίες», στις οποίες μελοποίησε Έλληνες ποιητές, κύκλος που συμπληρώνεται με ένα ακόμα μελοποιημένο του έργο «..Πλησιάζοντας τον Καβάφη». Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς καθώς και οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες μας.


Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή».