Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Μια αμφίσημη δήλωση για τη στάση της στην ψηφοφορία της συμφωνίας επεφύλαξε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε όσους περίμεναν την αντίδρασή της μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις και την επικείμενη «επίπονη» συμφωνία. Η κα Κωνσταντοπούλου προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου και αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση δεν δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωζώνης και των εταίρων κάνοντας λόγο για εκβιασμό του Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας τις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια».

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, αναφερομένη σε αποφάσεις που σύντομα θα κληθεί να λάβει η ελληνική Βουλή απάντησε με μια δήλωση αίνιγμα αφήνοντας κατά πολλούς ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά  και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να κάνει κάποιον σοφότερο.