Της Ελένης Καλογεροπούλου

Στα τερτίπια της γερμανικής ηγεμονίας και στην επιθυμία του Β. Σόιμπλε να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την χθεσινή «εμπλοκή» στο Eurogroup, η οποία είχε αποτέλεσμα να εκταμιευτούν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 2,8, τα οποία ανέμενε να πάρει. Όπως λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, πέρα από τα τεχνικά προβλήματα υπήρξαν και τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν μέχρι τις 27 του μηνός η στάση της Γερμανίας έφερε και πάλι εμπλοκή στο Eurogroup, καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, θέλησε επί ευρωπαϊκού εδάφους να στείλει ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ελληνικό ζήτημα τον έχει ο ίδιος.


Το υπουργείο οικονομικών πάντως θεωρεί ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί αφού στην επόμενη συνεδρίαση θα εκταμιευτεί και το υπόλοιπο 1,7 το οποίο αναλογεί σ’ αυτή τη δόση.


Εντωμεταξύ, ιδιαίτερα ικανοποιημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες μετά το τέλος της συζήτησης για την διαπλοκή, ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε να αναδείξει την εμπλοκή της ΝΔ, με το σύστημα το οποίο ταλανίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια κι έφερε την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όπως σημείωναν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε εχθές να δώσει πειστικά επιχειρήματα σε κανένα από τα θέματα στα οποία του έθεσε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, για τις τηλεοπτικές άδειες και τις θέσεις της ΝΔ (αφού όπως είναι γνωστό εδώ και 27 χρόνια δεν είχε γίνει διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει ένα νόμιμο καθεστώς σε αυτόν τον τομέα) το θέμα της Siemens, με το οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για τον ρόλο του κ. Παπασταύρου, ούτε για τον ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέτυχε και στην προσπάθεια που έκανε να μιλήσει για νέα διαπλοκή, η οποία διαμορφώνεται τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αδύναμα λένε ήταν και τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το θέμα της Τράπεζας Αττικής, καθώς ο πρωθυπουργός απέδειξε με στοιχεία την εμπλοκή της Τράπεζας όλα αυτά χρόνια με τα κόμματα της εξουσίας.
Οι ίδιοι άνθρωποι, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα δάνεια τα οποία πήραν τα κόμματα όλα αυτά τα χρόνια από τις Τράπεζες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, περί λειτουργίας «τριγώνου» ανάμεσα στους πολιτικούς, τους τραπεζίτες και τους ιδιοκτήτες κορυφαίων ΜΜΕ.