Της Σάσας Σταμάτη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ομολογώ ότι είναι από τα λίγα πρόσωπα που παραμένουν αυθεντικά και χαμογελαστά, παρότι από τη δημοσιογραφία μεταπήδησαν στην πολιτική. Η Μαρία Σπυράκη έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για όλα όσα έχει κάνει, αφού πρόκειται για μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, που κατάφερε με τη σκληρή δουλειά και το πείσμα της να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Δώσαμε ραντεβού στο wine-restaurant «Scala Vinoteca», στο Κολωνάκι, και σε μια αληθινή κουβέντα μάς μίλησε για τις εξωσωματικές που έχει κάνει και για το αν θα επέστρεφε στη δημοσιογραφία, ενώ μας εξήγησε και γιατί αποκαλεί τον εαυτό της Τιραμόλα.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κατέβεις υποψήφια και σε ποια περιφέρεια θα ήθελες;

Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα δώσω τη μάχη προκειμένου η πατρίδα να περάσει από τον λαϊκισμό στην κανονικότητα, με τη στήριξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων. Των ανθρώπων που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και περιμένουν την κανονικότητα για να έχουν κανονικές πληρωμές και κανονικό μισθό. Των ανθρώπων που έχουν μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις και δεν αντέχουν να τα δίνουν όλα στην Εφορία. Των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν και θέλουν μια ευκαιρία με βάση τα υψηλά προσόντα τους και όχι εξίσωση προς τα κάτω. Των συνταξιούχων που δεν σεβάστηκαν οι κυβερνώντες, αφού τους εξαπάτησαν και τώρα τους ανταμείβουν με ελεημοσύνη.

Οσο για εμένα, όπως ξέρετε, οι πολίτες με τίμησαν με τον σταυρό τους στις ευρωεκλογές του 2014. Η θητεία μου λήγει τον Ιούνιο του 2019. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα κάνω ό,τι σχεδιάσει για εμένα ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σίγουρα θυμάστε πως σε ανύποπτο χρόνο ήμουν σίγουρη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει την Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα και για αυτό υπέγραψα την υποψηφιότητά του. Μετά τις εκλογές θα το κάνει.

Είχε γραφτεί ότι είχες δεχτεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεις εκπρόσωπος Τύπου. Ισχύει αυτό;

Οπως ξέρετε, η δουλειά του ευρωβουλευτή είναι τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Επίσης, συχνά ορισμένοι από εμάς συμμετέχουν σε αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της Ε.Ε. Πώς θα γινόταν, λοιπόν, να αναλάβω το βάρος μιας τόσο σημαντικής αποστολής στην Ελλάδα, ενώ είμαι ευρωβουλευτής; Ουδέποτε μου ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης να κάνω κάτι τέτοιο.

Σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν σου γινόταν πρόταση για κυβερνητική θέση, ποιο υπουργείο θα ήθελες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και δεν θα είναι ακόμα ένας μνημονιακός πρωθυπουργός. Εχει σχέδιο, ξέρει τη δουλειά και μπορεί και αντιμετωπίζει τους παγκόσμιους παίκτες με γνώση και επάρκεια, όπως αξίζει στην Ελλάδα που θέλουμε. Το ενδιαφέρον, επίσης, για όλους εμάς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη, είναι ότι έχει πλήρη εικόνα και μας αξιολογεί. Αφήστε τον, λοιπόν, να αποφασίσει εκείνος ποιους θα επιλέξει και για ποια δουλειά.

Λένε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ελιτίστικο κόμμα. Εσύ κάνεις τη διαφορά...

Δεν κάνω καμία διαφορά. Είμαι μία από τους δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. που τέλειωσαν δημόσιο σχολείο, πήγαν σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έμαθαν ξένες γλώσσες σε φροντιστήριο. Επειδή δεν είναι γνωστοί από την τηλεόραση, δεν σημαίνει ότι δεν εκπροσωπούν επάξια τις περιφέρειές τους συνάδελφοι του εθνικού Κοινοβουλίου με παρόμοια διαδρομή. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης, που θέλει να προστατεύσει τους αδύναμους και να τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους. Και μιας και το θέσατε, η Παιδεία είναι το «κλειδί» για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, για να αλλάξουμε τη μοίρα των παιδιών μας. Για αυτό δίνουμε τόση έμφαση από το προνήπιο, καθώς κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς βρεφονηπιακό σταθμό, με το κουπόνι των 180 ευρώ, όπως εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, μέχρι το πανεπιστήμιο, καθώς επιμένουμε σε μη κρατικά ΑΕΙ, όπως έκανε η Κύπρος, και υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά και στα αγγλικά, για να κρατήσουμε τους φοιτητές μας στην Ελλάδα και να προσελκύσουμε και άλλους από το εξωτερικό.

Θα γύριζες ξανά στη δημοσιογραφία;

Οχι. Δούλεψα στη δημοσιογραφία 22 χρόνια και παραιτήθηκα για να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής. Ο κύκλος στη δημοσιογραφία έκλεισε με την εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εχεις αφήσει τη δική σου σφραγίδα στο Mega. Θέλω να μου πεις τα συναισθήματά σου για αυτά που συμβαίνουν τώρα.

Είναι πολύ δύσκολο να βλέπω τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέθηκα πολλά χρόνια στο πεζοδρόμιο να μην πληρώνονται μήνες τώρα ή να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Γιατί δεν είναι μόνο το Mega. Είναι ο Alpha, είναι το Star. Με όλα τα παιδιά αυτά που έχουν οικογένειες δουλέψαμε ατέλειωτες μέρες και πολλές νύχτες μαζί. Η επιλογή της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό-παρωδία δεν έλαβε μεταξύ άλλων καθόλου υπόψη ότι τουλάχιστον 3.000 οικογένειες που συνδέονται με τη δραστηριότητα των καναλιών θα περάσουν στην ανεργία. Η ευαισθησία, βλέπετε, εξαντλείται σε εργαζόμενους ψηφοφόρους-πελάτες... Ο οπερατέρ, η μακιγιέζ, η κομμώτρια, ο ρεπόρτερ, που δεν φαίνονται, και ο παραγωγός δεν ανήκουν σε συντεχνίες που μπορούν να παραλύσουν το κέντρο...

Είσαι super woman. Τα παιδιά σου μένουν στην Αθήνα, ο σύζυγός σου είναι καθηγητής πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και εσύ είσαι στο εξωτερικό αρκετές μέρες. Πότε, αλήθεια, συναντιέστε;

Super woman δεν με λες... Τιραμόλα με λες... Ισως εσύ δεν το θυμάσαι, γιατί είσαι μικρή. Είναι ο ήρωας του κόμικ που τεντώνεται για να φτάσει... Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ηρωικό. Μια εργαζόμενη μαμά στο εξωτερικό είμαι. Εχει δύο, μπορεί και τέσσερις, πτήσεις την εβδομάδα το πρόγραμμα, αλλά όταν είμαστε όλοι μαζί από Πέμπτη βράδυ μέχρι και Δευτέρα η κατάσταση λειτουργεί.

Τσακώνεστε με τον σύζυγό σου, επειδή, λόγω των επαγγελματικών σου υποχρεώσεων, πρέπει να λείπεις;

Δεν τσακώνομαι γενικώς. Πολύ περισσότερο στο σπίτι. Κάνουμε επιλογές και φροντίζουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Εχεις κάποιο χόμπι;

Μου αρέσει το διάβασμα και το ποδήλατο. Ετσι που ζω, διαβάζω στα αεροπλάνα. Οσο για το ποδήλατο είναι μια... πονεμένη ιστορία. Στις Βρυξέλλες νοικιάζω από τα διαθέσιμα στις στάσεις, όταν δεν βρέχει, πράγμα σπάνιο. Θα ήθελα να κάνω ποδήλατο στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, μιας και είμαι στην πόλη πολύ συχνά, αλλά δεν κάνω γιατί πλέον δεν προλαβαίνω. Ακόμη υπάρχει στο σπίτι της μητέρας μου στη Θεσσαλονίκη ένα φούξια ποδήλατο με καλάθι που είχα πριν από τα 20. Σε λίγο θα είναι αντίκα... Προσπαθώ να γυμνάζομαι όταν δεν πέφτω ξερή για ύπνο. Γενικώς, δεν είμαι καλό παράδειγμα στις δραστηριότητες, αλλά υπόσχομαι να βελτιωθώ. Η ποιότητα της ζωής μας αλλάζει όταν αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Στο παρελθόν έχεις μιλήσει για τις εξωσωματικές που έκανες. Μίλησέ μας για αυτή την περίοδο της ζωής σου. Ηταν δύσκολα τα πράγματα μέχρι να τα καταφέρεις; Τι μήνυμα δίνεις σε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα;

Οσο νωρίτερα, τόσο ευκολότερα. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτή είναι και η αλήθεια της φύσης, που καλά θα κάνουμε να μην την αγνοούμε. Από κει και πέρα, η βοήθεια της επιστήμης είναι ανεκτίμητη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και για τα ζευγάρια που δεν τα καταφέρνουν, οφείλουμε να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία, για να προστατεύουμε απολύτως τα παιδιά και να δίνουμε την ευκαιρία σε όσους θέλουν να γίνουν γονείς να τους προσφέρουν μια ασφαλή ζωή, με φροντίδα.

Εχεις δηλώσει στο παρελθόν ότι μιλάς με το μαξιλάρι σου. Τι ακριβώς εννοείς; Συνεχίζεις να το κάνεις;

Ο οδηγός μου είναι η κοινή λογική και η συνείδησή μου. Από την ώρα που μπήκα στην πολιτική, είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα γίνω άλλη. Δεν θα ακολουθήσω όσα δεν πιστεύω και θα προσπαθήσω να μην απαντήσω σε κραυγές με κραυγές. Ευτυχώς, στη Ν.Δ. έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρηματολογούμε με ορθολογισμό, να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων και να επικαλούμαστε τη συνείδησή μας.

Τελικά, τι επιλέγεις; Δημοσιογραφία ή πολιτική;

Επιμένεις... Λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, είναι τιμή μου να με επιλέγουν οι πολίτες για την πολιτική, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η ζωή πολλών ανθρώπων. Θα μου πεις, από τις Βρυξέλλες; Ναι, από τις Βρυξέλλες... Πόσοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι από το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους κατασκευάζεται, μέχρι την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων; Πόσοι ξέρουν ότι αυτή την περίοδο προσπαθούμε μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πάρουμε δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου, προκειμένου να αντικατασταθούν σταδιακά οι μονάδες λιγνίτη που παράγουν ρεύμα, για να μειώσουν τους ρύπους του θερμοκηπίου και να μη βρεθούν εργαζόμενοι στον δρόμο; Πόσοι ξέρουν ότι οι ευρωβουλευτές μπορούμε να προτείνουμε και, εφόσον αξιολογηθούν με άριστα, να φέρουμε στις χώρες μας πιλοτικά έργα χαμηλού προϋπολογισμού; Προχθές ψηφίστηκαν δύο πιλοτικά έργα, μετά από πρότασή μου, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την έξυπνη εξειδίκευση σε περιφέρειες με χαμηλό ΑΕΠ. Δεν είναι αυτό που λέμε «game changer» όλα αυτά, αλλά είναι έργα, πρωτοβουλίες, κινήσεις που βελτιώνουν τη ζωή μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα που σε έκανε να λυγίσεις;

Είχα δύσκολες στιγμές, αλλά κάνω delete. Συνηθίζω να υπενθυμίζω ακόμη και στα παιδιά μου ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Επιμένω ότι δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για τα μικρά και είναι απαραίτητο να έχουμε αντοχή στα μεγάλα.