του Γιώργου Λυκουρέντζου


Πολλές πτυχές της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αρχιεπισκόπυο Αθηνών Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού έκανε λόγο για προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας. "Η χθεσινή συνάντηση βοήθησε σε αυτή κατεύθυνση να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις. Συμφωνήσαμε όλοι ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας έχει το κράτος. Βεβαίως η εκκλησία μπορεί να διατυπώνει άποψή της κι οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ' όψιν τον διάλογο που γίνεται. Αυτό κάναμε για μακρό χρονικό διάστημα. Ίσως δεν έφτανε αυτός ο διάλογος για την εκκλησία ποτέ δεν τελειώνει" είπε ο Υπουργός Παιδείας.
Σε ύφος εντελώς διαφορετικό από αυτόν του προηγούμενου διαστήματος ο κ. Φίλης άφησε κατά μέρους τις αιχμές για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη Χούντα και πέρασε στην άλλη όχθη , επαινώντας σήμερα από τη Βουλη τον ρόλο και το έργο της Εκκλησίας την περίοδο της κρίσης: "Οι σχέσεις μας με την εκκλησία είναι συνεργασίας. Σχέσεις που αποβλέπουν στη βελτίωση χώρας μας να βγει από κρίση. Κι εκεί βεβαίως ο καθένας κρίνεται από τη στάση του. Η πρόσφατη στάση της εκκλησίας με το φιλανθρωπικό της έργο ήταν σημαντική στην περίοδο κρίσης " είπε.
Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών με ιδιαίτερο βάρος στον ορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό και ότι θα εφαρμοστούν τα προγράμματα που αποφάσισε η Πολιτεία από φέτος με υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περσινά βιβλία. "Θα γίνει η αξιολόγηση φέτος και πριν βγουν τα νέα βιβλία του χρόνου θα υπάρξει ένας διάλογος για εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών. Αν αφήσουμε στιγμές που δεν βοηθούν σε αυτή τη συνεννόηση μπορούμε να προχωρήσουμε κ να γνωρίζουμε πως θα είναι προς όφελος των παιδιών και συνολικά της εκπαίδευσης" είπε.

Καταλήγοντας πάντως ο Υπουργός Παιδείες επιβεβαίωσε ότι όσον αφορά άλλα δόγματα πέραν του ορθοδόξου, το περιεχόμενο θα το καθορίζουν οι εκπρόσωποι των εκκλησιών που εκπροσωπούν τα δόγματα αυτά στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν θα συμβεί με το ορθόδοξο δόγμα. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για νομικές δεσμεύσεις της χώρας μας για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται ώστε να κλείσει κάθε συζήτητηση περί εθνικών μειονοτήτων: "Όταν δίνουμε μάχη ως κράτος πχ και λέμε ότι δεν είναι εθνικό σύνολο οι μουσουλμάνοι αλλά μειονότητες είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την άποψή τους για τη διδασκαλία του μαθήματος θρησκευτικών όταν μάλιστα η διδασκαλία είναι υποχρεωτική"είπε.