Κλείνει προς το παρόν, όχι χωρίς κόστος και χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση, το μέτωπο με την Εκκλησία, που άνοιξε μετά τις αλλαγές που θέλησε να θεσπίσει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου και την δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι αποφασίστηκε η κυβέρνηση να κάνει όπισθεν ολοταχώς στις προτάσεις της, αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό αναβρασμό που έχει προκαλέσει και την ρήξη που αναμένονταν με την Εκκλησία.

Η υποχώρηση ερμηνεύεται από πολλούς ωστόσο και ως «παράκαμψη Φίλη» που πυροδότησε το πρόβλημα, υπό την «επιτήρηση Καμμένου» φυσικά. Να σημειωθεί ότι την στιγμή που έκλεισε το θέμα με την Εκκλησία, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι ανοίγει για την κυβέρνηση νέο θέμα με τον Νίκο Φίλη.


Θα ακουστεί ξανά η άποψη της Εκκλησίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ωστόσο ότι η εκπαίδευση είναι ευθύνη της πολιτείας. «Όπως σε όλα τα μαθήματα, έτσι και στα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου τα νέα προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο εφ' όλης της ύλης» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ωστόσο, Εκκλησία και Πολιτεία, θα συνεχίσουν σε κλίμα συνεργασίας, καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί σε μία σειρά από θέματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, «παρακάμπτοντας» στην ουσία τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, υπό την «επιτήρηση» του Πάνου Καμμένου.

Το παρασκήνιο
Το τετ-α-τετ ανάμεσα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα συνομιλούσε και με τον Πάνο Καμμένο για το ίδιο ζήτημα, σε συνάντηση που θα είχαν στη Μονή Πετράκη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν και αυτός στο Μαξίμου, καθώς προφανώς επέστρεψαν εκεί μαζί με τον πρωθυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε ο τελευταίος για την ασκηση «Παρμενίων».
Μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει (αύριο και μεθαύριο), για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.