Την άρση της ασυλίας του ποταμικού ευρωβουλευτή Γιώργη Γραμματικάκη αποφάσισε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του, από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν το αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο.


Η ιστορία πάει πίσω στο 2000 και την τότε περίφημη υπόθεση της κακοδιαχείρισης στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γραμματικάκη που έχει διατελέσει πρύτανης στο συγκεκριμένο ίδρυμα, το αδίκημά του ήταν ότι μαζί με άλλους που ήταν μέλη της Συγκλήτου και της Επιτροπής Ερευνών «επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του λεγόμενου Ειδικού Λογαριασμού και για άλλους απαραίτητους σκοπούς που εξίσου υποστήριζαν την έρευνα» όπως αναφέρουν σήμερα τα Νέα. Στο Εφετείο Χανίων το 2014 όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Αλλά μετά, όπως ο ευρωβουλευτής αφηγείται, ξανακατηγορήθηκαν και μάλιστα αποφασίστηκε να επεκταθεί η διερεύνηση των κατηγοριών μέχρι το 1996. 


Το ενδιαφέρον είναι ότι η άρση της ασυλίας συνοδεύτηκε από μια έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ασκεί πολύ έντονη κριτική στο ελληνικό δικαστικό σύστημα.