Με το βλέµµα στραµµένο στις δηµοσκοπήσεις πορεύονται τις τελευταίες ηµέρες οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου να προετοιµάσουν µε κάθε τρόπο την επόµενη µέρα. Γνωρίζουν ότι µια µεγάλη διαφορά µε τη Ν.∆. στις ευρωεκλογές, σε συνδυασµό µε τη δεινή ήττα που αναµένεται να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο περιφερειών και µεγάλων δήµων, µπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να αµφισβητηθεί για πρώτη φορά η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και, σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, στις δηµοσκοπήσεις που διενεργεί το Μέγαρο Μαξίµου µετρούν και κάτι ακόµα: τη δηµοτικότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου!

Εδώ και καιρό, άλλωστε, οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα ασχολούνται σε καθηµερινή βάση µε τις δραστηριότητες του υπουργού Οικονοµικών και προσπαθούν να ανιχνεύσουν τι κρύβεται πίσω από τις πολιτικές παρεµβάσεις του. Είναι γνωστό πως αρκετές φορές κατά το παρελθόν, ακόµα και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, είχαν φιλοξενηθεί επικριτικά σχόλια κατά του κ. Τσακαλώτου, τα οποία το περιβάλλον του υπουργού Οικονοµικών απέδιδε στον Νίκο Παππά.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, σε όλες τις δηµοσκοπήσεις που διενεργούνται, ο κ. Τσακαλώτος είναι πρώτος µε διαφορά στη δηµοτικότητα µεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, µε την απήχησή του να επεκτείνεται και εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ηµέρες ο πρόεδρος της Ν.∆. µίλησε µε καλά λόγια για τον υπουργό Οικονοµικών, αναφέροντας ότι είναι ευγενής, µε βρετανικό χιούµορ, και ότι παρά τις µεγάλες διαφορές που έχουν στην οικονοµική ανάλυση των πραγµάτων -µαρξιστή οικονοµολόγο τον χαρακτήρισε- µπορεί να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν µια σειρά από ζητήµατα.

Η σταθερά υψηλή δηµοτικότητα, λοιπόν, του κ. Τσακαλώτου δεν περνάει απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίµου και µάλιστα αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι παρότι κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονοµικών, δεν έχει εισπράξει την αντίστοιχη φθορά. Παρότι, δηλαδή, το τρίτο Μνηµόνιο και οι εφαρµοστικοί νόµοι που επακολούθησαν είχαν τη δική του υπογραφή, αυτά δεν έχουν επηρεάσει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσεκτικά

Την ίδια στιγµή, ο υπουργός Οικονοµικών έχει αποφασίσει να κινείται µε πολύ προσεκτικά βήµατα και να διαφοροποιείται συχνά-πυκνά από την κεντρική γραµµή του Μεγάρου Μαξίµου, ιδίως όταν επιλογές της κυβέρνησης ή δηλώσεις στελεχών της έρχονται σε σύγκρουση µε το λαϊκό αίσθηµα. Για παράδειγµα, πήρε σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις Πολάκη κατά του κ. Κυµπουρόπουλου, ενώ είχε κάνει γνωστή και την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει διευρύνει την επιρροή του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραπάνω από 20 βουλευτές αναφέρονται σε αυτόν, ενώ εσχάτως έχει αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις του µε την «τρόικα» των Βούτση, Φίλη και Σκουρλέτη.

Και εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, όµως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διατηρεί επαφές που βρίσκονται στο ραντάρ του Αλέξη Τσίπρα. Στo Μαξίµου ορισµένοι πιστεύουν ότι η ένταση µεταξύ Τσακαλώτου - Στουρνάρα είναι τεχνητή, καθώς πέραν των φιλικών σχέσεων που διατηρούν από τα φοιτητικά τους χρόνια και της συνεργασίας της συζύγου του κ. Τσακαλώτου, Χέδερ Γκίµπσον, µε την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κατέχει θέση γενικής διευθύντριας, υπάρχει δίαυλος «άµεσης επαφής» µε το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Οπως λένε, η πρόσφατη συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, µε την οποία ο κ. Στουρνάρας στηλίτευσε την κυβερνητική παροχολογία, ήταν αµιγώς πολιτική, αφού δεν στηρίχθηκε σε νεότερα στοιχεία. Οι αναφορές του σχολιάστηκαν αµέσως επιθετικά από τον κ. Τσακαλώτο.

Ο πρωθυπουργός παραξενεύτηκε από την ξαφνική ένταση µεταξύ των δύο και αναζήτησε το… κάτι παραπάνω. ∆ιαπίστωσε, λοιπόν, κατά την ίδια πάντα πληροφόρηση, ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε προσφάτως µιλήσει µε την επικεφαλής του ∆ΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περιγράφοντάς της λεπτοµερώς τον λογαριασµό του «κοινωνικού πακέτου» του πρωθυπουργού. Και επειδή ο µόνος που ξέρει τέτοιες λεπτοµέρειες είναι ο φίλος του κ. Στουρνάρα, συµπέρανε ότι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται «βαθιά µέσα στο κόλπο». Εποµένως, οι κ. Τσακαλώτος και Στουρνάρας θα µπορούσαν εντός του θέρους να αποτρέψουν την πρόωρη αποπληρωµή των δανείων προς το Ταµείο, την οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας. Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιµο να ενεργοποιήσει τον αν. υπουργό Οικονοµικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος ύστερα από την «παιδαριώδη ανάρτηση» του πολιτικού του προϊσταµένου στο Τwitter, απάντησε µε αριθµούς στον κ. Στουρνάρα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/5/2019