Σοβαρές εσωκοµµατικές εξελίξεις αναµένεται να δροµολογηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το αποτέλεσµα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι κατώτερο των υψηλών προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίµου και δεν επαληθευθεί η πρόβλεψη του πρωθυπουργού πως η µάχη της 26ης Μαΐου θα έχει χαρακτήρα «ντέρµπι» µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Από το εύρος της διαφοράς, ειδικά εάν αυτή ξεπεράσει τις πέντε ποσοστιαίες µονάδες υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας, θα εξαρτηθούν και οι επόµενες κινήσεις των δυνάµεων της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης κατά του Αλ. Τσίπρα. Και δεν πρόκειται µόνο για την οργανωµένη τάση της οµάδας των «53+», που έχει ως άτυπο ηγέτη τον υπουργό Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε ετοιµότητα για την «απόδοση ευθυνών» την εποµένη ενός άσχηµου εκλογικού αποτελέσµατος, µε κυρίαρχο αίτηµα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, βρίσκεται και η απόκαλούµενη «ιστορική τρόικα» του κοµµατικού ιερατείου της Κουµουνδούρου, δηλαδή ο γραµµατέας της Κ.Ε., Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Τα εν λόγω στελέχη, που δεν έχουν αναµειχθεί αποφασιστικά στην εκπόνηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και στη διαδικασία επιλογής των προσώπων-υποψηφίων, καθώς όλες οι αποφάσεις επιβλήθηκαν στα όργανα του κόµµατος από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν πρόκειται να µείνουν µε σταυρωµένα τα χέρια, επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να οδηγήσει το κόµµα προς τις εθνικές εκλογές µε τους δικούς του όρους. ∆ηλαδή, µέσα από µονοµερείς ενέργειες του περιβάλλοντός του, δίχως εσωκοµµατικό έλεγχο και συλλογική διαβούλευση και, κυρίως, µε την προώθηση µιας «κρυφής ατζέντας» επάνω σε ζητήµατα που άπτονται της «οργανωτικής ανασυγκρότησης» και του ιδεολογικού επαναπροσδιορισµού των θέσεων της Κουµουνδούρου.

Η υπαγωγή του σε ένα καθεστώς εσωκοµµατικής επιτροπείας από το «διευθυντήριο» της ιστορικής τρόικας, που στο παρασκήνιο έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε την οµάδα των «53+», είναι δύσκολο να αποτραπεί ύστερα από µια βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός µεθοδεύει την υπέρβαση έπειτα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσµα µε «απολίτικους» ελιγµούς. Συγκεκριµένα, στη βάση ακόµα ενός αφηγήµατος για φυγή προς τα εµπρός µε οργανωτικά τεχνάσµατα, που θα του επιτρέπει να µην υποστεί σε ευρεία κλίµακα την εσωκοµµατική αµφισβήτηση…

Σύµφωνα µε πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται έχει ως κεντρικό άξονα την «ενσωµάτωση» στις τάξεις του κόµµατος των συνιστωσών της περίφηµης Προοδευτικής Συµµαχίας, προκειµένου να πετύχει µε εύσχηµο τρόπο την «ανατροπή» των συσχετισµών στο εκλεκτορικό σώµα του ΣΥΡΙΖΑ ενός «συνεδρίου» µε διαφορετική ανθρωπογεωγραφία από αυτήν που προβλέπεται καταστατικά.

Πεδίο αντιπαράθεσης

Ετσι το αποτέλεσµα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -όπως το εσωκοµµατικό παρασκήνιο δείχνει- δεν θα είναι απλώς ένα «δηµοψήφισµα» για τη θετική ή αρνητική αξιολόγηση του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά και ένα προσωπικό στοίχηµα για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα έναντι των «συντρόφων» του, που τον περιµένουν στη γωνία για να τον επαναφέρουν στη «θεσµική κανονικότητα» των παραδοσιακών αρχών της Κουµουνδούρου και του σεβασµού στη συλλογική λειτουργία των οργάνων, που τα τελευταία χρόνια έχει παραβιαστεί κατάφωρα από την «παρέα» του Μαξίµου.

Αν και έως τώρα οι µηχανισµοί προπαγάνδας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έχουν καταφέρει να επιβάλουν µια ιδιότυπη οµερτά και στον χώρο των µέσων µαζικής ενηµέρωσης για τα όσα διαδραµατίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σηµαίνει πως ο νόµος της σιωπής σε σχέση µε τη «συσσωρευµένη» γκρίνια που υπάρχει στο κυβερνών κόµµα θα εξακολουθήσει να υφίσταται και την εποµένη της 26ης Μαΐου.

Εως τώρα κρύβονται κάτω από το χαλί οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κόµµατος για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διοικείται» από µια παρέα του Μεγάρου Μαξίµου και τους «αυλοκόλακες» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Επίσης, η κριτική της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης εστιάζεται και σε επιµέρους ζητήµατα, που θα αναδειχθούν µετά τις ευρωεκλογές µε ακόµα µεγαλύτερη ένταση.

Ενδεικτικά αναφέρουµε τις εξής περιπτώσεις, που αποτελούν πεδίο παρασκηνιακής αντιπαράθεσης µε το «αυτοδιοίκητο» του σκληρού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίµου:

1. Θεωρούν πως ήταν λάθος του Αλ. Τσίπρα να µετατρέψει την πρόταση µοµφής της Νέας ∆ηµοκρατίας κατά του Π. Πολάκη σε ψήφο εµπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης. Αρα η προσωπική πολιτική ευθύνη ενός υπουργού να µετατραπεί σε συλλογική ευθύνη για όλο το κόµµα.
2. Υποστηρίζουν εξάλλου πως οι αποκαλύψεις για δωρεάν διακοπές του πρωθυπουργού µε τη θαλαµηγό της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγόπουλου συνιστούν επίσης εξευτελισµό του ηθικού πλεονεκτήµατος της Αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα αντιµετωπίζουν ως µη επαρκείς τις δικαιολογίες που προέβαλε δηµοσίως ο Αλ. Τσίπρας. Ακόµα, χαρακτηρίζουν αδιανόητη τη θέση που διατύπωσε δηµοσίως ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν οι υπουργοί του κάνουν διακοπές σε κότερα πλουσίων.
3. ∆ιαφωνούν µε την επικοινωνιακή καµπάνια που εξελίσσεται από το Μέγαρο Μαξίµου για τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου σε ένα από τα τηλεοπτικά σποτ εµφανίστηκε να πρωταγωνιστεί και ο «δικτάτορας» Ιωάννης Μεταξάς.

Με θολό ιδεολογικό στίγμα

Δεν έχουν αξιολογηθεί ως επαρκείς οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί µέχρι σήµερα για τα παρασκηνιακά «πάρε-δώσε» του «νεόπλουτου» της Αριστεράς Μ. Πετσίτη µε συγκεκριµένους επιχειρηµατικούς οµίλους. Εκτιµάται έτσι ότι το κόµµα οδεύει προς τις εκλογές µε θολό ιδεολογικό στίγµα και αλλοπρόσαλλη πολιτική ταυτότητα, όταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή συµµετέχουν οι Ε. Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ., ο γιος του εθνικού προµηθευτή Π. Κόκκαλης και ο «δικαιωµατιστής» Π. Λάµπρου. Αποδοκιµάζεται ευθέως η στρατηγική της «τυχοδιωκτικής» διεύρυνσης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή µε «γυρολόγους» της πολιτικής.

Θεωρείται «σκανδαλώδης» η υπουργοποίηση των Θ. Θεοχαρόπουλου, Α. Τόλκα και Θ. Μωραΐτη, την ίδια στιγµή που πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, περιφρονήθηκαν και έµειναν εκτός κυβερνητικού νυµφώνος.

Εκτιµάται ως λάθος η προσπάθεια «απαξίωσης» του χώρου του ΠΑΣΟΚ µε ειρωνικές αναφορές στα όρια της αλαζονείας, όπως αυτές που έγιναν από τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη το προηγούµενο διάστηµα, που προέβλεπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δύσκολα θα εισέλθει στη Βουλή. Επίσης, χαρακτηρίζεται ενοχλητικός ο υπέρµετρος ζήλος που επιδεικνύουν οι αστυνοµικές Αρχές κάθε φορά που ο Αλ. Τσίπρας πραγµατοποιεί µια προεκλογική συγκέντρωση.

Γκρίνια υπάρχει και για την ΕΡΤ, καθώς στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές ένα «αόρατο» χέρι αποφασίζει ποιοι εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα προσκληθούν σε κάποια τηλεοπτική εκποµπή.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ηγεσίας για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτιµάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να «κρυφτεί» πίσω από υποψηφίους άλλων κοµµάτων, δηλαδή του Κινήµατος Αλλαγής, αλλά να δώσει τη µάχη στις κάλπες µε τις δικές του δυνάµεις και µε επιλογές προσώπων µε ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγµα. Το άθροισµα των προαναφερθεισών επικρίσεων, που περιλαµβάνεται στο παρασκηνιακό «κατηγορώ» των εσωκοµµατικών αντιπάλων του Αλ. Τσίπρα, αναµένεται να δηµοσιοποιηθεί την εποµένη της 26ης Μαΐου και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, επειδή το γνωρίζει, θα επιδιώξει µε κάθε τρόπο να προκαταλάβει το κλίµα για να µη βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων.

Το σχέδιό του σύµφωνα µε απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες είναι να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός «αντισυνεδρίου», µε τη συµµετοχή σε αυτό των «συµµάχων» του από την περίφηµη Προοδευτική Συµµαχία, ώστε να µην υποστεί αµφισβήτηση της ηγετικής του κυριαρχίας. Παρά ταύτα δεν είναι σίγουρο πως αυτήν τη φορά θα βγει αλώβητος, όπως το καλοκαίρι του 2015, όταν συγκρούστηκε επιτυχώς µε τις δυνάµεις της «Αριστερής Πλατφόρµας» του Π. Λαφαζάνη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/5/2019