Στον απόηχο των ηχηρών προειδοποιήσεων που έστειλε το Eurogroup για την παροχολογία Τσίπρα, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται αναλυτικά στις πρακτικές του Μαξίμου, λίγες μόνο μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών.΄Τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας. 

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει το Bloomberg: «Δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που η Ελλάδα απέδρασε από τα δεσμά του προγράμματος προσαρμογής και τώρα κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Τα πρόσφατα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πιθανότατα θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως δήλωσε ο Klaus Regling μετά από την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

'Μετά την εξαγγελία των μέτρων από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τα spreads των ομολόγων αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης και αυτό μας ανησυχεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση, ωστόσο οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις μας δείχνουν το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολείπεται σημαντικά του στόχου φέτος και ακόμη περισσότερο του χρόνου' ανέφερε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σειρά προεκλογικών παροχών, μεταξύ των οποίων επίδομα στους συνταξιούχους που θα καταβληθεί λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Επίσης, ο Τσίπρας δήλωσε στους προϋπολογισμούς των προσεχών ετών θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και όχι το συμφωνημένο 3,5%. Η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος είναι πιθανό να εκτροχιάσει την εξέλιξη της πορείας του χρέους και να οδηγήσει στην αναστολή της εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα ελάφρυνσής του. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των μέτρων ενδεχομένως να παρακινήσουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ.»

Ο Γιαν Στρουπσέσκι του πρακτορείου Reuters γράφει: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανησυχούν πως τα πρόσφατα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης απειλούν την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, όπως δήλωσε ο χθες Klaus Regling σε συνέντευξη Τύπου. Την Τετάρτη οι Έλληνες βουλευτές είχαν εγκρίνει φοροαπαλλαγές και επιδόματα για συνταξιούχους, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, υπαναχωρώντας από ορισμένα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές.

'Ανησυχούμε από τα μέτρα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος ίσως δεν επιτευχθεί, και αυτό θα επαναληφθεί και του χρόνου. Ανησυχούμε επίσης για το μείγμα αυτών του μέτρων, που δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μεσοπρόθεσμα' ανέφερε ο Regling. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι οι παροχές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την επίτευξη του στόχου. Όμως η αντιπολίτευση τα χαρακτήρισε χονδροειδή απόπειρα της αριστερής κυβέρνησης να δελεάσει ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών. Τα μέτρα θα συζητηθούν εκτενώς στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο με βάση την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.» 

Και οι «σκαφάτες διακοπές» σε πρώτο πλάνο

Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και ο Economist να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις «σκαφάτες» διακοπές του πρωθυπουργού, που προκάλεσαν θύελλα: «Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τα αριστερά του διαπιστευτήρια εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως δοκιμαστική περίοδος για τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, που αναμένονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Στις προεκλογικές του ομιλίες, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχωρίσει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διεφθαρμένη, ελκυστική ελίτ, την οποία κατηγορεί ότι είχε βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου οκταετή ύφεση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε δριμεία κριτική στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με φωτογραφίες του να τον απαθανατίζουν σε ένα γιοτ επιχειρηματία τον προηγούμενο Αύγουστο. Οι μη ανακοινωθείσες διακοπές του Αλ.Τσίπρα επεκρίθηκαν και ως ασεβείς προς τη μνήμη των 102 θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου. Πολλοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν δεν υπήρχε η ασυνεννοησία εκ μέρους τους αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Κάποιοι συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι χάνει επαφή με τους ψηφοφόρους του.

Πρόσφατα πέρασε μια εβδομάδα στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας στην Κρήτη με τον Π.Πολάκη, τον ιδιαίτερα εκδηλωτικό αναπληρωτή υπ.Υγείας. Πολλοί Έλληνες σοκαρίστηκαν όταν ο κ. Πολάκης άσκησε κριτική σε έναν επιστήμονα με ειδικές ανάγκες που είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα της αντιπολίτευσης τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Τσίπρας προσπέρασε το περιστατικό. Όταν ο Κ.Μητσοτάκη απαίτησε πρόταση μομφής, ο έλληνας π/θ διεξήγαγε ψηφοφορία εμπιστοσύνης και επεβίωσε αυτής. Στο γεγονός βοήθησε ότι ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ένα προεκλογικό οικονομικό πακέτο αξίας 1δις πριν τις εκλογές της 26ης Μαίου (…). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη Νέα Δημοκρατία κατά πολύ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δύο δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων δείχνουν ότι το χάσμα συρρικνώνεται από τις 8-9μονάδες στις 6-7.

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι παραμένουν ασυγκίνητοι από τις επιλογές διακοπών του Αλ. Τσίπρα αν ο ίδιος προσφέρει φοροαπαλλαγές και γενναιόδωρες παροχές.»