‘Ένα βήμα πριν τις Ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο από την Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τάζει φορολογικές ελαφρύνσεις στους Έλληνες. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναλύοντας όλα τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα και πως τα σχέδια της Ελλάδας έχουν προκαλέσει δυσφορία στους πιστωτές της.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο έλληνας πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να κερδίσει την «δύσκολη μάχη», όπως την αποκαλεί, των εκλογών υποσχέθηκε στους συνταξιούχους μια 13η μηνιαία σύνταξη ή οποία θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς και ένα νομοθετικό πακέτο μέτρων με τις 120 δόσεις και την μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες από 24% σε 13% και στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αυτό που φοβίζει όμως πολλούς ειδικούς, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι οι 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο δεν θα αποφέρει πολλά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Φοβούνται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η δυσθυμία των πολιτών να πληρώνουν τα χρέη τους (...) Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει να μπορέσει να βάλει στο ταμείο δέκα με δώδεκα δισ. ευρώ. Και φυσικά να εισπράξει ψήφους για τις ευρωεκλογές που είναι ένα σημαντικό τεστ για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο».

Από την άλλη μεριά η Handelsblatt τονίζει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για τα σχέδια του Τσίπρα. «Από τα ΜΜΕ πληροφορήθηκαν για τις μειώσεις των φόρων και τις αυξήσεις των συντάξεων. Τα προεκλογικά δώρα θα στοιχίσουν φέτος και τον επόμενο χρόνο σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ. Κι είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Κι ενώ ο ΕΜΣ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν σε πρώτη φάση να “εξετάσουν” τα μέτρα, το ΔΝΤ ήδη μιλά σταράτα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδεύει “στη λάθος κατεύθυνση” είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πέτερ Ντόλμαν σε συνέδριο στην Αθήνα. Η χώρα χρειάζεται μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δομικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη. Αλλά η κυβέρνηση πηγαίνει δυστυχώς “προς την αντίθετη κατεύθυνση”»

Τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι ανησυχίες των Ευρωπαίων δεν σταματούν εδώ… Η εφημερίδα Times σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε εκτενώς στις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, λίγες μόλις μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και ότι οι Ευρωπαίοι αξιολογητές που έφτασαν στην Αθήνα «έμειναν έκπληκτοι από τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει ακάθεκτη το εμπόριο ελπίδας για να αποφύγει την συντριβή στις εκλογές καθώς στην παροχολογία Τσίπρα θυμήθηκαν την επαναφορά του ΕΚΑΣ που οι ίδιοι έκοψαν, αυξάνουν το ακατάσχετο όριο για όσους είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις των οφειλών τους και υπόσχονται περισσότερες δόσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων.