Υποχρεωτικό επταήμερο εργασίας στο Δημόσιο για να βγουν οι συντάξεις καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε μαζί με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. 

Την αποκάλυψη έκανε στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, η τροπολογία φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης Μ.Καλογήρου, Υγείας Α.Ξανθού, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ.Χουλιαράκη, του αναπληρωτή Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου και της αναπληρώτριας Εργασίας Θ.Φωτίου.

Αφορά τους υπαλλήλους που θα συμμετάσχουν στις υπό συγκρότηση ομάδες εργασίας για την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων του Δημοσίου.

Προβλέπεται εργασία τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις εξαιρέσιμες ημέρες για τους υπαλλήλους του ΓΛΚ και του ΕΦΚΑ. Δεν αναφέρεται πουθενά για ισόχρονη άδεια με τις επιπλέον ημέρες εργασίας που θα παράσχουν, παρά μόνο ότι θα έχουν τις προβλεπόμενες από το Δημόσιο επιπλέον αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση και εργασία Κυριακές και αργίες.

«Για αυτό λέμε ότι είστε υποκριτές. Ή θα ζητήσετε συγγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ή θα αποσύρετε τώρα την τροπολογία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε την συλλογική σύμβαση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που φέρει τις υπογραφές των Αχτσιόγλου και Σπίρτζη, καταδεικνύοντας και εκείνος την υποκρισία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προάσπιση της 7ήμερης εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε τη συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018 και επιτρέπει, λόγω ελλείψεων προσωπικού, το επταήμερο στους μηχανοδηγούς της επιχείρησης.