«Φωτιές» άναψε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της οποίας καλούνται οι ψηφοφόρου να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς. Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στους υποψήφιους δημάρχους με το Νίκο Κοκκίνη να κάνει λόγο «υπονόμευση και σκοπιμότητες» και το Γιάννη Στεφανάκη για μια «δήλωση που έγινε εν αγνοία του» και το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για εκδήλωση εκτίμησης και όχι κομματική εξάρτηση.  

Νίκος Κοκκίνης: Η νίκη μας δεν μπορεί να υπονομευθεί  

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός "Αλλάζουμε τον Δήμο" αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα συνάντηση Πολιτών του Δήμου μας που εκφράζει σε επίπεδο προσώπων και αρχών την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να απαλλαγεί από μια αποτυχημένη δημοτική αρχή που δεν έχει καμία αναφορά  σε κανένα .   Η κινητοποίηση πολλών ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις αποκαλύπτει την κοινή μας πρόθεση να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη διεκδίκηση ενός Δήμου που θα είναι ανοικτός και αποτελεσματικός γιατί θα παίρνει κατευθύνσεις μόνο από τους δημότες του.    

Να σφυρηλατήσουμε την ενότητα της αυτόνομης παρουσίας μας και να δείξουμε με έμπρακτο τρόπο τον πλούτο των ιδεών μας.  

Τα κομματικά χρίσματα δεν έχουν καμία θέση γιατί μας προσβάλλουν όλους.  

Η νέα εποχή της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης  θα κερδηθεί με τον κοινό μας αγώνα για τον οποίο περιμένουμε τη στήριξη Όλων...  

Η νίκη του συνδυασμού μας είναι πια φανερή και δεν μπορεί να υπονομευθεί από άστοχες δηλώσεις και κάθε είδους σκοπιμότητες που ΔΕΝ μας εκφράζουν...  

Γιάννης Στεφανάκης: Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε εν αγνοία μας  

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Στεφανάκης «Ήμουν και παραμένω ανεξάρτητος ως δήμαρχος στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ανήκοντας στο Δημοκρατικό Τόξο. Μέσα από τον συνδυασμό μας εκφράζονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τους τιμώ και τους ευχαριστώ για αυτό. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα. Στόχος μας είναι να συνενώνουμε και όχι να διασπούμε δυνάμεις.  

Ορκίστηκα να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος για το 100% των πολιτών.  

Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο εκδόθηκε εν αγνοία μας, και δημιούργησε προβληματισμούς που μας αναγκάζουν να προβούμε σε δηλώσεις ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς παρεμβάσεις. Διότι με αυτό τον τρόπο, με κομματικές παρεμβάσεις δηλαδή, πληγώνονται οι τοπικές κοινωνίες την ίδια ώρα που εμείς παλεύουμε για μία ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συμπορευτούμε όλοι μαζί με ομόνοια.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν προσφέρουν στο κοινό καλό και στην εμπιστοσύνη που θέλουμε να υπάρχει με τους συμπολίτες μας».

Γ. Μαλανδράκης: Δεν ζητήσαμε χρίσμα, ούτε ερωτηθήκαμε  

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πλατανιά και εκ νέου υποψήφιο Γιάννη Μαλανδράκη: "Η Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών έχει από το 2010 διανύσει μια διαδρομή η οποία δεν είχε και δεν έχει κομματική ταυτότητα ούτε στηρίχθηκε σε κομματικούς μηχανισμούς.   Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που μέσα από τον συνδυασμό μας εκφράζονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους ,τους οποίους και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους.

Σε αυτή την πορεία συνεχίζουμε να πορευόμαστε χωρίς κανένα χρίσμα ή στήριξη από πολιτικό κόμμα καθώς ουδέποτε την ζητήσαμε, ουδέποτε ρωτηθήκαμε, ή την επιδιώξαμε.  

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Σύριζα η οποία  εκδόθηκε εν αγνοία μας δημιούργησε προβληματισμούς που μας αναγκάζουν να προβούμε σε ανακοίνωση ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης χωρίς κομματικές παρεμβάσεις".  

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Δημιουργεί την εντύπωση “χρισμάτων”  

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από πλευράς της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου που έκανε λόγο για «δημιουργία εντύπωσης χρισμάτων» μέσω της ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, παρά το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή «έχει με σαφήνεια διακηρύξει ότι δεν θα δώσει κανενός είδους χρίσμα».    

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:  

«Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνει στους πολίτες να υπερψηφίσουν πανελλαδικά συνδυασμούς Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης, δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία του Λασιθίου.  

Αν και με σαφήνεια αναφέρεται ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες”, η ομαδική παρουσίαση διαφορετικών συνδυασμών, διαφορετικών τόπων σε μία λίστα δημιουργεί την εντύπωση “χρισμάτων” και κομματικής παρέμβασης.  

Αυτή η λογική δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ούτε στο Λασίθι ειδικότερα. Ειδικότερα στο νομό μας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου, που έχει την ευθύνη στο χώρο της, έχει με σαφήνεια διακηρύξει ότι δεν θα δώσει κανενός είδους χρίσμα σε κάποιο συνδυασμό.  

Και επιλέξαμε αυτή τη στάση, όχι επειδή “είμαστε ουδέτεροι ή δεν διακρίνουμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων” αλλά γιατί θέλουμε οι αναγκαίες συζητήσεις και συγκλίσεις να γίνουν στη βάση προγραμμάτων και θέσεων και όχι με βάση μικροκομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις, όπως “επιβάλλει” και ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.  

Παρά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, εμείς εμμένουμε σε αυτή τη θέση και καλούμε και πάλι τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε Δημοτικούς συνδυασμούς, με σεβασμό στην αυτονομία των χώρων, να συμβάλλουν στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στις αναγκαίες συγκλίσεις».  

Στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:  

"Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές  καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων  και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης.

Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους.   Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται,  για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές".  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:  

"Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ (13-5-2019) ανακοίνωσε την στήριξή του σε σχήματα, πρωτοβουλίες και συνδυασμούς ανά την Ελλάδα. Η στήριξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόθεση πολιτικής κηδεμονίας. Άλλωστε η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βασική αξιακή θέση και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές και οριοθετήσεις στο πώς κανείς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Τ.Α., καλούμε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν σχήματα τα οποία κατά την δική μας εκτίμηση υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο και τις ανάγκες των πολιτών.  

Ένα είναι βέβαιο: ΔΕΝ στηρίζουμε τα σχήματα που χρησιμοποιεί η νεοφιλελεύθερη δεξιά και το διεφθαρμένο παλαιό πολιτικό σύστημα ως οχήματα παλινόρθωσης της εξουσίας που έφερε τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα στο χείλος της καταστροφής.

  Ειδικότερα για τα Χανιά και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης: Στον Δήμο Χανίων είναι σαφής η στήριξή μας στην Πρωτοβουλία Πολιτών του Γιάννη Σαρρή, μια παράταξη με αδιάλειπτη λειτουργία και παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία είναι στο σύνολό της υπερασπίσιμη.

  Στο Δήμο Γαύδου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δημαρχία της Γκέλης Καλλινίκου ήταν άκρως επιτυχημένη και στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος του νησιού.Παρόμοια θετική είναι και η εκτίμηση για το έργο του Αντώνη Περράκη στο Δήμο Καντάνου - Σελίνου και θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.  

Στο Δήμο Πλατανιά ο απολογισμός του Γιάννη Μαλανδράκη έχει θετικό πρόσημο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νυν Δήμαρχος έχει ανάγκη ή επιζητεί την κομματική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια ότι οι άλλοι συνδυασμοί αποτελούνται από αντιπάλους. Άλλωστε και στους άλλους συνδυασμούς υπάρχουν πολίτες με προοδευτικές θέσεις  και αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Αυτοί βεβαίως καλούμε να στηριχθούν.  

Στον Δήμο Αποκορώνου πρωταρχικός στόχος είναι να τεθεί ένα τέρμα στη σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία πολύ απέχει από τις αυτοδιοικητικές μας θέσεις. Υπάρχουν δύο συνδυασμοί – του Σταμάτη Σγουράκη και του Παντελή Καραγιαννάκη - οι οποίοι πληρούν αμφότεροι τις προϋποθέσεις να δώσουν την μάχη της αλλαγής αυτής. Η

ανακοίνωση στήριξης του Σταμάτη Σγουράκη, ούτε πολιτική κηδεμόνευση σημαίνει, ούτε βεβαίως αποκλεισμό του επίσης άξιου Παντελή Καραγιαννάκη.

Σημαίνει μόνο ότι τα πράγματα στο Δήμο Αποκορώνου μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.  

Δυστυχώς παρόμοια περίπτωση αυτοδιοικητικής όσμωσης δεν υπάρχει στο Δήμο Σφακίων και στο Δήμο Κισσάμου".

Ποιούς στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες. 

Πορευθήκαμε με βάση τη λογική των προγραμματικών συγκλίσεων και συμβάλαμε στη συγκρότηση ευρύτερων συνδυασμών. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα γίνουν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής δίνοντας το πρόκριμα για ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Στόχος μας πάντα είναι μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.  

 Στη βάση αυτής της λογικής καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να υπερψηφίσουν τους παρακάτω αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς.  

Νομός Λασιθίου:

Δήμος Αγίου Νικολάου: ΑλλάΖουμε τον Δήμο | Νίκος Κοκκίνης

Δήμος Ιεράπετρας: Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα | Αργύρης Πανταζής

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Λασιθιώτικο Κάλεσμα | Γιάννης Στεφανάκης

Δήμος Σητείας: Μαζί στο Αύριο | Νίκος Καραμανωλάκης

Νομός Ηρακλείου

Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων: Πολιτών Αυτοδιοίκηση - Κοινή Πορεία | Μανώλης Κοκοσάλης

Δήμος Βιάννου: Βιάννος, Πάμε Μπροστά | Μηνάς Σταυρακάκης

Δήμος Μαλεβιζίου: Το Μαλεβίζι Μπορεί | Μενέλαος Μποκέας

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Μινώα Πεδιάδας – Τόπος με μέλλον | Ζαχαρίας Καλογεράκης

Δήμος Φαιστού: Φαιστού Συμπόρευση - Δήμος για Όλους | Γιάννης Νικολακάκης

Δήμος Χερσονήσου: Δύναμη Δημιουργίας | Μανόλης Διαμαντάκης

Νομός Ρεθύμνου

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Κοινή πορεία στο μέλλον | Γιάννης Ταταράκης

Δήμος Αμαρίου: Νέα Κίνηση Αμαρίου | Κωστής Κουτελιδάκης

Δήμος Ανωγείων: Δημοτική Προοδευτική Κίνηση | Μανώλης Καλλέργης

Δήμος Μυλοποτάμου: Αλλαγή στον Μυλοπόταμο | Γιώργος Παπακωνσταντής

Δήμος Ρεθύμνης: Οι πολίτες μπροστά - Ένας δήμος για όλους | Θωμάς Κρεβετζάκης

Νομός Χανίων

Δήμος Αποκορώνου: Αποκόρωνας - Ενότητα, Ελπίδα & Προοπτική | Σταμάτης Σγουράκης

Δήμος Γαύδου: Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου | Ευαγγελία Καλλινίκου

Δήμος Καντάνου - Σέλινου: Συνεργασία για το Σέλινο | Αντώνης Περράκης

Δήμος Πλατανιά: Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών | Γιάννης Μαλανδράκης

Δήμος Χανίων: Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος | Γιάννης Σαρρής


Πηγή: www.neakriti.gr