Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα και χάνοντας και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας του  ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να χάνει πολιτικό έδαφος, εντός κι εκτός Ελλάδος,  μετά την αποκάλυψη των χλιδάτων διακοπών του στην θαλαμηγό Παναγόπουλου, αλλά και μετά τις εξαγγελίες των μέτρων ελάφρυνσης.

Την ίδια ώρα που Τσίπρας προσπαθεί να «κρυφτεί» από τον εναγκαλισμό του με την ελίτ, η οικονομία που κλυδωνίζεται  μεταξύ καταβαράθρωσης και στασιμότητας, παραμένει ένα βαθύ εθνικό τραύμα, εξαιτίας της δημαγωγικής αμεριμνησίας των κυβερνώντων.

Η παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα με ακατάσχετους ρυθμούς προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα εν όψει εκλογών - είτε τον Οκτώβριο, είτε πιο νωρίς αφού το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης δεν αποκλείεται, σύμφωνα και με πολιτικούς αναλυτές που ερμηνεύουν τις κινήσεις Τσίπρα – προβληματίζουν έντονα τους Θεσμούς και ήδη στέλνουν αρνητικά μηνύματα προς την Ελλάδα.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχθηκαν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις Τσίπρα με προβληματισμό και εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη για να θέσει τόσο υψηλούς στόχους παροχών.

Στη συνέχεια διάφορων διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί του κινδύνου κυρώσεων προς την Ελλάδα λόγω της ενδεχόμενης παραβίασης των συμφωνηθέντων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σήμερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης κατέστησε σαφές πως οι Βρυξέλλες αλλά και διάφορα κράτη – μέλη δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά σενάρια. Κύρια εστία διαφωνίας είναι η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που θα περιέχει πόρους ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα καλύπτουν τη διαφορά σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, διασαφήνισε πως παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης, οι υπουργοί αναμένεται να θέσουν ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κοινοβούλια κρατών - μελών να συνδεθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με την ανακοίνωση των παροχών και να μην δοθεί η ανάλογη έγκριση.

«Δεν ξέρω την αντίδραση όλων των κοινοβουλίων», σημείωσε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικά εξ αυτών να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή, παρόλο που σε οικονομικούς όρους έχει απόλυτο νόημα.