Σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της διεθνούς αξιοπιστίας που προσπαθεί επιμελώς να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας επιφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Αυστριακός καγκελάριος διαψεύδει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τον είχε επιπλήξει σε Σύνοδο Κορυφής, τον κατηγορεί για τη στάση του το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ ουσιαστικά υποστηρίζει ότι στο προσφυγικό πέρασε το 2016 τις σκληρές απόψεις του στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αφήνει αιχμές για το γεγονός όπως λέει ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάστηκε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.  

«Δεν μπορούμε να αναφέρουμε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα άργησε πολύ να δράσει. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας προθυμοποιήθηκε να αλλάξει ρότα, λαμβάνοντας μέτρα, όταν δεν υπήρχε πια κανένα άλλο περιθώριο», λέει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος της Αυστρίας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα slpress.gr και το δημοσιογράφο Φέρρυ Μπατζόγλου.  

Μιλώντας δε για την προσφυγική κρίση και το ξέσπασμά της πριν από τρία χρόνια, σημειώνει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχθηκε αυτό που πρότεινε ο ίδιος – παρόλο που δημόσια το κατήγγειλε - εγκλωβίζοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας.  

«Αυτό που τότε πρότεινα επιβλήθηκε», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Κουρτς. «Τι κάνει η ελληνική πολιτική σήμερα; Όποιος φτάνει σήμερα σε ένα ελληνικό νησί δεν μεταφέρεται αυτόματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κρατείται στο νησί, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γίνεται η προσπάθεια για επανεισδοχή των ανθρώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους και στην Τουρκία. Εφαρμόζεται ακριβώς αυτό το οποίο τότε πρότεινα».  

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει και για μια διαρροή από το Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου ο κ. Τσίπρας είχε πει απευθυνόμενος στους κ. Κουρτς και Όρμπαν: «Τι πράγματα είναι αυτά που προτείνετε; Σε λίγο μάλλον θα προτείνετε να κυνηγάει η Ευρώπη με στρατό ανθρώπους στην αφρικανική έρημο».

Ο Αυστριακός καγκελάριος τον αδειάζει: «Δεν αντιλήφθηκα τότε να έχει πει κάτι τέτοιο», απαντάει σχετικά στη συνέντευξή του, απέναντι σε μία διαρροή που όπως φαίνεται δόθηκε ψευδώς, για να φανεί ότι ο πρωθυπουργός σήκωσε ανάστημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  

Σε ερώτηση για την κυβερνητική συνεργασία του με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απαντά ρίχνοντας άλλο ένα «καρφί» προς τον κ. Τσίπρα: «Όσο δεν διαθέτει κανείς απόλυτη πλειοψηφία πρέπει να συνάπτει συνασπισμούς. Γι΄αυτόν τον λόγο υπάρχει στην Αυστρία η ανάγκη σύναψης συμμαχίας με το Κόμμα της Ελευθερίας. Αυτοί διαφέρουν, όμως, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και τη Λεπέν.

Διότι το Κόμμα της Ελευθερίας δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ. Επίσης, δεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη. Αλλά ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να έχετε εμπειρίες με αυτά. Ο Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με ακροδεξιούς».