Διπλό πακέτο μέτρων, πριν και μετά τις εκλογές, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να καλύψει το «κενό» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο-ανάσα Μητσοτάκη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αυτό που παρουσιάστηκε στα μέσα της εβδομάδας δείχνει να έχει μεγάλη ιδιομορφία.

Και αυτό γιατί η μεσαία τάξη θα συνεχίσει να... πληρώνει το μάρμαρο της μεγάλης φορολογίας, η ανάπτυξη απουσίαζε από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, όπως και οι ρυθμίσεις για μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρους, ενώ οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους αποδείχθηκαν «ψίχουλα», από τη στιγμή που ενώ από το 2015 η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών έχασε περίπου 8.000 ευρώ, τους επιστρέφονται μόνο 500 ευρώ. «Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας πήρε 10 ευρώ από τους συνταξιούχους και τώρα δίνει 1 ευρώ», εκτιμούν οι ειδικοί.

Συνολικά, όσα παρουσίασε η κυβέρνηση δείχνουν να έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς ενόψει των ευρωεκλογών ανακοινώθηκαν μισή 13η σύνταξη και μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια. Μάλιστα, η 13η σύνταξη ονομάστηκε «πασχαλινή», ώστε να νομιμοποιηθεί η προεκλογική της στόχευση. Με το συγκεκριμένο πακέτο παροχών η κυβέρνηση φαίνεται να αποσκοπεί στην επαναπροσέγγιση στοχευμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές, που βρίσκονται «απέναντι» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φιλοδοξεί να εξαλείψει δυσάρεστες εντυπώσεις από λάθη και παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Τον προεκλογικό χαρακτήρα των παροχών Τσίπρα ενισχύει επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε δύο πακέτα που θα υλοποιηθούν σε δύο δόσεις, φέτος και του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν στα περίπτερα όλης της χώρας.