Μετά από μια σφοδρή πολιτική τριήμερη αντιπαράθεση, εκτός ορίων και με απανωτές μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίστηκε από βαρείς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες η κυβέρνηση πήρε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους. Μεταξύ των βουλευτών που ψήφισαν "ναι" ήταν και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδης, μια κίνηση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πολιτικές εξελίξεις. 

Τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που δήλωσαν ότι η ψήφος τους θα προσμετράτε στην πλειοψηφία, έδωσαν νέα παράταση ζωής στην κυβέρνηση, μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου… εκτός απροόπτου φυσικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, εξαργυρώνοντας καρέκλες και θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,  συντάχθηκαν με τον προκλητικό Παύλο Πολάκη και με τον Αλέξη Τσίπρα, που κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους, ότι «πρωταγωνιστούν» στην δημιουργία της αρνητικής εικόνας της κυβέρνησης η οποία δημοσκοπικά και εκλογικά οδηγείται στον αφανισμό.

Εκτιμάται ότι η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί και εκτός Βουλής με τα θέματα τόσο του κότερου και των διακοπών του πρωθυπουργού, όσο και της προσβλητικής συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη.

Λίγο νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με τις ομιλίες τους έδωσαν και το στίγμα της σκληρής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με τους πολιτικούς αρχηγούς να καταδικάζουν τόσο την πολιτική τακτική όσο και το πολιτικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης από Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο προς τον πρόσωπο του Πρωθυπουργού, όσο και προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις αήθεις τακτικές που χρησιμοποιούν στην πολιτική και έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων, μίλησε για το νέο πολιτικό ήθος του «πολακισμού», ο οποίος θα οδηγήσει, όπως εκτίμησε και στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.

Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος πολιτικά επιχειρήματα αποδόμησε το οικονομικό πρόγραμμα και τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα, που προεκλογικά έσπευσε να ανακοινώσει κάνοντας για άλλη μια φορά την γνωστή αναδιανομή… φτώχειας.  

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι από τη συζήτηση που έγινε «μάθαμε πολλά» προσθέτοντας πως το βασικότερο είναι ότι «μάθαμε πως μια κυβερνητική πλειοψηφία, που στηρίζεται σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες, έχει απεριόριστη ανοχή απέναντι σε πολιτικές συμπεριφορές που δεν χωρούν σε μια δημοκρατία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να έχει ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου αλλά τελικά επέλεξε να κρύψει τον Π. Πολάκη πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για μια παραποιημένη φωτογραφία που χρησιμοποίησε σήμερα.

«Κακώς βουλευτής μας χρησιμοποίησε ψεύτικες φωτογραφίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση Κεφαλογιάννη. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με ύφος απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών και επεσήμανε ότι δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν κανέναν πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος στον οποιοδήποτε πολιτικό του αντίπαλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές είναι βαθιά πολιτική καθώς οι διακοπές του πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές αλλά και γιατί όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες.  

Αλέξη Τσίπρας: Ψευδαίσθηση η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ ότι αρχικά δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους ο πρωθυπουργός γρήγορα διαπίστωσε ότι η ένδεια επιχειρημάτων δεν θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις γι’ αυτό επέλεξε και πάλι να «διανθήσει» την τοποθέτησή του με ύβρεις και διχαστικά μηνύματα, χωρίς επί της ουσίας να δώσει απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε τις προσωπικές επιθέσεις, την ώρα που δήλωνε λίγα λεπτά νωρίτερα ότι δεν θα σταθεί ξανά σ’ αυτές, μιλώντας και πάλι για τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο. «Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τις θέσεις και την πολιτική μας στρατηγική. Εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας. Εσείς διότι εσείς περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ. Εγώ είμαι περήφανος» 

Προσωπικές επιθέσεις

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας τις προσωπικές επιθέσεις για τις οποίες είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν θα τον απασχολήσουν είπε: «Έχετε ακριβώς την καμπάνια που είχε ο Μπολσονάρο ο ακροδεξιός. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη στον αντίπαλο και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Εκεί πέτυχε, εδώ δεν θα πετύχει. Δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο κ. Μεϊμαράκης στην δημόσια τηλεόραση για τους συμβούλους σας…

Τώρα δεν γελάτε όμως». Για τις εκλογές είπε: «Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ μέχρι τις ευρωεκλογές και τις εθνικές που θα γίνουν στην ώρα τους. Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών, εμείς θα αγωνιούμε για να δίνουμε απαντήσεις στις ανάγκες των πολλών».  

Στην συνέχεια άρχισε να απαριθμεί τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε και μιλώντας για την 13η σύνταξη ρώτησε τη ΝΔ αν θα την ψηφίσει ή θα την θεωρήσει λαϊκισμό και συνέχισε να μιλά με διχαστικά μηνύματα αναφέροντας τις ελίτ: «Για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, η 13η σύνταξη θα είναι ολόκληρη. Δεν είναι αυτή μια ενίσχυση, μια ανάσα;

Το πρόβλημά σας είναι ότι δεν πιστεύετε σ’ αυτό. Όχι ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι με τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις ελίτ. Η Ελλάδα των πολλών πάει κόντρα με την Ελλάδα της ελίτ.Η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, που δεν συμβιβάζονται.

Όταν σας αποδίδω ότι είστε μέλος των ελίτ, δεν μιλώ για το πώς μεγαλώσατε, αλλά κρίνω τις θέσεις σας, που στηρίζουν την ολιγαρχία. Γιατί όταν βάζατε 5 ευρώ στα νοσοκομεία ενώ χαρίζατε 241 εκατομμύρια στις φαρμακευτικές τι κάνατε; Ελαφρύνατε τους λίγους και βαρύνατε τους πολλούς. Ενώ εμείς καταργήσαμε τα 5 ευρώ.