Με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 παρομοίασε το επόμενο διάστημα έως τις εθνικές εκλογές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι το άγχος απώλειας εξουσίας της σημερινής κυβέρνησης την οδηγεί σε ολέθριες επιλογές.  Ανέφερε δε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευση της χώρας στο κυνήγι υπερπλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 και άνω του 2% έως το 2060.    

«Πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτική κάθαρση. Το τελευταίο εξάμηνο είναι και θα είναι εξίσου ζημιογόνο και βλαπτικό μακροπροθέσμως με το πρώτο εξάμηνο του 2015» προειδοποίησε.  

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής εξήγησε ότι «λέτε ότι προκαταβάλετε και δεσμεύετε 5,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% από το 3,5% στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό το ταμειακό προϊόν το μεταφέρετε προκαταβολικά στα χέρια των εταίρων δανειστών. Δηλαδή πληρώνουμε σημαντικό μέρος του χρέους και των τόκων για τα επόμενα χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αποδέχεστε πανηγυρικά - βάζοντας και μπροστάντζα -  το 3,5% ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος εως το 2022». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε δε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης υπονομεύει «την απόφαση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση που διεκδικεί μικρότερο στόχο πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους».    

«Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας την θεωρία των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και καθηλώνει την χώρα δημοσιονομικά εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας και των συνταξιούχων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει «Το 2ο που κάνει η κυβέρνηση με την δήθεν εντυπωσιακή κίνηση αιχμαλωσίας της χώρας είναι ότι αποδέχεται ότι ο στόχος 3,5% εως το 2022 και 2,2% το χρόνο έως το 2060 ισχύει ανεξαρτήτως του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί. Αυτό προκαλεί το προεκλογικό άγχος και η έλλειψη εθνικής ευθύνης από τον Τσίπρα».  

Ο ίδιος δε, ανέφερε ότι αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος ψευδείς παλαιότεροι ισχυρισμοί του κ. Τσακαλώτου πως η υπεραπόδοση της οικονομίας (υπερπλεονάσματα) που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι «εικονική» καθώς θα ισοσκελιστεί με τα αντίμετρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος υποστήριξε αρχικά ότι δεν θυμάται να έχει κάνει τέτοια δήλωση και πως αν τελικά το έχει πει προτίθεται να τον κεράσει ένα… ουίσκι.