Την ταπεινή του καταγωγή και την ορφάνια του επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, από το βήμα της Βουλής, σε μια προσπάθεια να μιλήσει στο θυμικό των πολιτών.

Ο πολλά βαρύς και αψύς Σφακιανός, έβγαλε το «σακάκι» του τσαμπουκά, ξέχασε φασίζουσες και προκλητικές συμπεριφορές και αποφάσισε σε ένα μελοδραματικό παραλήρημα να πείσει τόσο τους συναδέλφους του στη Βουλή, όσο και τον εαυτό του, ότι η προκλητική, φασίζουσα και γραφική συμπεριφορά του – ιδιότητες με τις οποίες χαρακτήρισε και ο ίδιος τον εαυτό του – είναι αποτέλεσμα της ταπεινής καταγωγής του, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ορφάνεψε από πατέρα, έζησε σε φοιτητική εστία και σπούδασε μόνος του και τέλος εργάστηκε στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα.

Τα «χαρακτηριστικά» αυτά κατά τον κ. Πολάκη είναι που του δίνουν το δικαίωμα να επιτίθεται, να βρίζει και να μπορεί να δηλώνει κατά περίσταση «φασίστας», «γραφικός», και «προσβλητικός».

«Λέει ο Μητσοτάκης ότι είμαι φασίστας και επικίνδυνος για την δημοκρατία. Ναι είμαι γραφικός, γιατί λέω δημόσια αυτά που ψιθυρίζουν όλοι. Ναι είμαι προσβλητικός και επιθετικός γιατί δεν θυσιάζω την αλήθεια χάρη μιας υποκριτικής κομψότητας, οι υπέρμαχοι των οποίων έχουν ασκήσει μια ακραία βία. Είμαι πράγματι κυνικός γιατί σπούδασα, ορφανός από πατέρα κι έχω θυσιάσει τη ζωή μου για να σώσω χιλιάδες ανθρώπους.

Είμαι πράγματι φασίστας γιατί δεν έχω κάνει ούτε μήνυση ούτε αγωγή σε πολιτικούς και δημοσιογράφους  που με  έχουν λοιδορήσει με τις χειρότερες εκφράσεις πάντα με πολιτισμένο ύφος. Είμαι επικίνδυνος για την δική σας Δημοκρατία, όχι για την δημοκρατία των λαϊκών αναγκών. Γιατί εγώ παίρνω δάνεια με υποθήκη το σπίτι μου και δεν χρωστάω όπως το κόμμα σας. Γιατί εγώ δεν έχω πάρει δώρα από την Siemens.

Ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου έχουμε of shore. Ό,τι έκανα στη ζωή μου δεν το έκανα με τις πλάτες του μπαμπά μου. Δούλεψα στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Πολάκης επιχείρησε να δώσει απάντηση και στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με την Σφακιανή καταγωγή του και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο τραμπουκισμός και ο φασισμός δεν εκπροσωπεί τους Σφακιανούς.

Ο κ. Πολάκης ωστόσο έδωσε μια δική του απάντηση επιχειρώντας να αναδείξει και μια… μπρουτάλ πάντα, ποιητική του πλευρά και διάθεση, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Στον λόγο του έβαλε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, μια πέρδικα να κακαρίζει και το άρμεγμα προβάτων. «Μπορεί να έχει πάει στα Σφακιά, όμως για να καταλάβεις τον ψυχισμό πρέπει να έχεις δει το ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στη Γαύδο και σ τα Σφακιά, να έχεις φάει γιαούρτι να έχεις πάει σε κουρά προβάτων και ακούσεις ριζίτικο. Να ακούς την πέρδικα να κακαρίζει.

Τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει ανθρωπιά και σωστή συμπεριφορά». Λόγια, που παραξένεψαν πολλούς στο άκουσμά τους, ιδιαίτερα όταν έχουμε συνηθίσει τον αναπληρωτή υπουργό υγείας να απαντάει με εκφράσει τύπου «Έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη» ή «όλοι σας και μόνος μου. Σας έχω».

Το μελόδραμα Πολάκη συμπεριέλαβε σαφώς και το θέμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Αυτή τη φορά εμφανίστηκε υπέρμαχος των ανθρώπων με αναπηρία και μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός δικαιολόγησε την αήθη επίθεσή του λέγοντας ότι «τον αντιμετώπισα ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή».

Ωστόσο, για άλλη μια φορά απέφυγε να ζητήσει συγνώμη για την «χοντράδα» του, αφού ούτε καν παραδέχθηκε ότι η επίθεσή του ήταν τουλάχιστον άδικη. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι : «Εμείς την συγνώμη την ζητήσαμε με όσα κάναμε για όλους στο χώρο της υγείας. Με αυτό τον τρόπο ζητάμε συγνώμη εμείς», κάνοντας στη συνέχεια να αναφορά στο πολιτικό του έργο.    

Πρόταση μομφής

Στην προσπάθειά του ο κ. Πολάκης να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολιτική δίνη στην οποία έχει θέσει την κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στην πρόταση μομφής εναντίον του. Μην έχοντας πολιτικά επιχειρήματα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε γενικές αναφορές, αναθεματίζοντας το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, με το οποίο ωστόσο, ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζονται στενά και στην κυβέρνηση και στις επικείμενες εκλογές. «Για πρώτη φορά κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού, με μόνη αιτία ότι χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις.

Από αυτό το κοινοβούλιο έχουν περάσει υπουργοί που έκλεψαν και λεηλάτησαν το δημόσιο, χρεοκόπησαν την χώρα, κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων και εξακολουθούν να κυκλοφορούν  σεβάσμιοι και να ζητούν την ψήφο του λαού. Καμία πρόταση δυσπιστίας δεν έγινε ποτέ σ’ αυτούς.  Έγινε για πρώτη φορά σε μένα γιατί είμαι γραφικός, προσβάλω δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους.

Μιλάτε για τον τρόπο γιατί δεν ξέρετε για τον κόπο. Μας χωρίζει άβυσσος τόσο σε πολιτικό, όσο και ηθικό επίπεδο. Εσείς εκπροσωπείτε την Ελλάδα των λίγων. Αυτούς που λιβανίζουν τους ισχυρούς για κάποιο ρουσφετάκι. Εμείς εκπροσωπούμε αυτούς που δεν προσκυνούν ισχυρούς, που αγαπά τους συμπολίτες της, που θέλει μια Ελλάδα για να γυρίσουν τα παιδιά τους πίσω. Είμαστε δύο διαφορετική κόσμοι. Γι’ αυτό ενοχλείστε μαζί μου και ενοχλείστε και με τον ΣΥΡΙΖΑ».