Στρατηγική «περικύκλωση» του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις κινήσεις επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, στην τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου. Τρεις κινήσεις οι οποίες, σύμφωνα με το επιτελείο της οδού Πειραιώς, «στριμώχνουν» τον Αλέξη Τσίπρα και τον φέρνουν αναγκαστικά σε πεδίο προνομιακό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτές αναμένεται να αναφερθεί σε αδρές γραμμές και ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήμερα το πρωί, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, την οποία και θα θέσει σε πλήρη εκλογική εγρήγορση, ζητώντας συστράτευση για τη νίκη και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές.

Η πρώτη κίνηση είναι η επιμονή, εδώ και τρία χρόνια, της Νέας Δημοκρατίας στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ένα αίτημα που αγκαλιάζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που ασφυκτιά υπό το βάρος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2016 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια «τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης». Δεσμευόταν, παράλληλα, ότι ως πρωθυπουργός θα απελευθερώσει «τους πολίτες από τα δεσμά της υπερφορολόγησης», μια δέσμευση που επαναλαμβάνει σταθερά από τότε. Οι κυβερνητικές διαρροές για μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, είναι θετικές για τη Ν.Δ., όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, αφού αυτό φανερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται με μεγάλη καθυστέρηση την ατζέντα τους, και μάλιστα με τρόπο αποσπασματικό.

ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ

Η δεύτερη κίνηση είναι η κατάθεση τροπολογίας από τους βουλευτές της Ν.Δ. για την κατάργηση του άρθρου που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Με τον τρόπο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει στη Βουλή την ακύρωση ενός μέτρου που έχει υποσχεθεί δημόσια ότι θα ακυρώσει! Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες. H Ν.Δ. θα υπενθυμίσει ότι στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup σημειώνεται ρητά πως η κυβέρνηση, διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεσμεύτηκε να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο. Θα αναδείξει, επίσης, το γεγονός ότι με τη μείωση αυτή τα εκατομμύρια των πολιτών που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 6.000 μέχρι 22.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φορολόγηση ακόμα και 450 ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με την Πειραιώς, αποκαλύπτει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι παίρνουν εφάπαξ ένα «δώρο» από τις παροχές της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου χάνουν από μισή μέχρι και μία σύνταξη μόνιμα. «Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ο Τσίπρας τού παίρνει το καρβέλι και του δίνει ένα αντίδωρο», σχολιάζει χαρακτηριστικά στα «Π» στέλεχος της Ν.Δ.

Η τρίτη και σπουδαιότερη κίνηση, φυσικά, είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που αναμένεται να κατατεθεί αυτήν τη Δευτέρα. «Τακτικά, αποδείχθηκε κίνηση ματ», επισημαίνει στα «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Ταυτίζει τον Τσίπρα με τον Πολάκη και εντείνει το πρόβλημα ύφους και αλαζονείας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο απο-μακρύνει συνεχώς και περισσότερους ψηφοφόρους».

Χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στην Πειραιώς, παρουσία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα, των αντιπροέδρων του κόμματος, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και άλλων, σχεδιάστηκε η στρατηγική της τριήμερης συζήτησης στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός. Θα μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι τομεάρχες θα κάνουν πιο στοχευμένη κριτική στην κυβέρνηση, πάνω στο αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα δώσει έμφαση στο ήθος και στις πράξεις του Πολάκη και πως αυτές αντανακλούν το ήθος του ίδιου του κ. Τσίπρα, αλλά σχεδιάζει και μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, σε τέσσερις άξονες: έχει κάνει χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα, εξαπάτησε και είπε επανειλημμένως ψέματα στους πολίτες, έχει κάνει ζημιά στους θεσμούς και υποχώρησε στα εθνικά θέματα. Παράλληλα, θα αναδείξει τη θετική πρόταση της Ν.Δ. για το αύριο, με μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας. Πριν από το τριήμερο «σφυροκόπημα» στη Βουλή, αύριο, Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια, με επίσκεψη στη Δράμα και ομιλία το απόγευμα στην Καβάλα, όπου μεταξύ άλλων θα καλέσει σε συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.