Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Την κατάθεση πρόταση μόμφης είχε προαναγγείλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αήθη επίθεση του κ. Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Το τριήμερο Τετάρτη έως Παρασκευή θα διεξαχθεί η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση μετά την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό μετατροπή της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, που θα καταθέσει η ΝΔ σήμερα το απόγευμα.

Το χρονοδιάγραμμα αποφασίστηκε πριν από λίγο στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένεται, όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο από τη σημερινή διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι απών από τη Βουλή καθώς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη και έτσι, κατά πληροφορίες, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην ολομέλεια ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Δραγασάκης.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με τη σχετική ψηφοφορία, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής είναι εφικτό και βάσει του προγράμματος του πρωθυπουργού, καθώς του επιτρέπει να τοποθετηθεί στην αρχή της συζήτησης την Τετάρτη, κατόπιν να αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία και να την κλείσει την Παρασκευή οπότε και θα έχει επιστρέψει.

Η διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και όχι κάτω των 120 βουλευτών.

Έως την άλλη Τετάρτη η ψήφιση των 120 δόσεων

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις θα ξεκινήσει ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη στις 14 Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θέλει να «τρέξει» γρήγορα, προκειμένου να τεθούν άμεσα σε ισχύ τα μέτρα και ταυτόχρονα να υποβαθμιστεί η πολεμική της ΝΔ απέναντί της.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης το εν λόγω νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί την Τρίτη.

Άλλωστε βάσει του Κανονισμού της Βουλής στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης δεν προβλέπεται η αντίστοιχη επιλογή της κυβέρνησης για άμεση έναρξη της συζήτησης εφόσον το επιθυμεί, όπως ισχύει στην πρόταση μομφής, αλλά η συζήτηση ξεκινά υποχρεωτικά μετά από 2 ημέρες και διαρκεί τρεις.

Κανονικά η ακρόαση Ζαΐρη

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των Προέδρων, δεν θα αναβληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της προσεχούς Πέμπτης, στην οποία έχει κληθεί η επικεφαλής της Αρχής για Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Άννα Ζαΐρη για την παραίτηση του στελέχους της Αρχής που διαχειριζόταν την υπόθεση Πετσίτη.