Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του σε βάρος του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Όπως έχει ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγείλει από το βήμα της Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει όποιες φωνές κριτικής από το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση, που αρχικά ξεκίνησε ώστε να «συγκρατήσει» τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια σήμερα την παράσταση επιχειρεί να κλέψει η τροπολογία για τις 120 δόσεις που θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών με την εξέλιξη αυτή να… τραβά τα φώτα από τον… προστατευόμενο του Αλέξη Τσίπρα, Παύλο Πολάκη.

Το αίτημα Τσακαλώτου προς Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και να ακυρώσει και το επιχείρημα, ότι εν όψει των ευρωεκλογών δεν γίνεται debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Ευκλείδης Τσακαλωτος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθυστερήσει την υποβολή της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, με το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συζήτηση όμως έρχεται και ύστερα από μια νέα φουρνιά δημοσκοπήσεων που δείχνουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις δημοτικές εκλογές, είτε στις περιφερειακές, να δυσκολεύονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο, καθώς και την διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στις ευρωεκλογές, να διαμορφώνεται κοντά στις 10 μονάδες, γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσφορία μεταξύ των παραδοσιακών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Η διαδικασία

Το τριήμερο Τετάρτη έως Παρασκευή θα διεξαχθεί, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση μετά την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό μετατροπή της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία το απόγευμα της Δευτέρας.

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης δεν προβλέπεται η αντίστοιχη επιλογή της κυβέρνησης για άμεση έναρξη της συζήτησης εφόσον το επιθυμεί, όπως ισχύει στην πρόταση μομφής, αλλά η συζήτηση ξεκινά υποχρεωτικά μετά από δύο ημέρες και διαρκεί μέχρι τρεις.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα και πιθανότατα το χρονοδιάγραμμα να σκιαγραφηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή πάντως μοιάζει εφικτό με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τοποθετηθεί στην αρχή της συζήτησης την Τετάρτη, κατόπιν να αναχωρήσει για τη Ρουμανία όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, και να την κλείσει την Παρασκευή οπότε και θα έχει επιστρέψει.