Μπορεί στην κυβέρνηση να θεωρούσαν ότι η ιστορία της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι με τους 101 νεκρούς αποτελούσε παρελθόν, ωστόσο, οι νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της έρευνας του ΣΚΑΙ, φωτίζουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τις παραλείψεις, αλλά και το θέατρο που είχε στηθεί στο Συντονιστικό, το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, άλλα και η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών τις ώρες που διαπίστωναν την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού επαναφέρουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη τις ώρες της τραγωδίας, άλλα και κατά πόσο έχουν διορθωθεί οι αδυναμίες για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» ακούγεται να δηλώνει ένας εκ των υπευθύνων την ώρα της πύρινης λαίλαπας. 

Και όλα αυτά, ενώ στην κυβέρνηση έδιναν το δικό τους επικοινωνιακό σόου στο Συντονιστικό με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Ρένα Δούρου, τους υπουργούς Τόσκα, Πολάκη και Σκουρλέτη, την ηγεσία ΕΛΑΣ και Αστυνομίας.

Και έβγαιναν σε συνεντεύξεις Τύπου να δώσουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, να δηλώσουν περήφανοι για τους χειρισμούς και να επιστρατεύσουν την... Διαστημική Υπηρεσία του Παππά για να αποπροσανατολίσουν ότι όλα οφείλονταν σε εμπρησμό. 

Χαρακτηριστική ήταν η σχεδόν κωμική δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Νίκος Τόσκας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το γιατί δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους νεκρούς που ήδη αυξάνονταν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τόσκας είπε ότι δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις σορούς που είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Προσέθεσε πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

Ο ίδιος βέβαια δήλωνε στην περίφημη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι δεν έβρισκε κανένα λάθος από τους χειρισμούς την ημέρα της τραγωδίας. Αργότερα βέβαια παραιτήθηκε.

Η έρευνα του ΣΚΑΪ καταδεικνύει πως πριν φτάσει ο κ. Τσίπρας στο συντονιστικό κέντρο, στο Χαλάνδρι, άνδρες της Πυροσβεστικής έδίνουν αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατρίχιασα

«Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις για το Μάτι.

Στο στόχαστρό του κ. Μητσοτάκη μπήκε η σύσκεψη που έγινε το βράδυ της εθνικής τραγωδίας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, παρουσία Τσίπρα-Δούρου-Πολάκη-Σκουρλέτη-Τόσκα, αλλά και των ηγεσιών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: «Πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς.»

Αλλά και οι χοροί που έστησε ο πρωθυπουργός με τον Παύλο Πολάκη στην Κρήτη, την ώρα που παιζόταν η εκπομπή του ΣΚΑΙ, δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας» έγραψε στο Facebook.

O πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε επίσης συγκλονισμένος από την αξιοπρέπεια των απλών πολίτων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνό να τους πει τι να κάνουν. «Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο» υπογράμμισε.