Εξηγήσεις για την υπόθεση της Novartis με την ιδιότητα του «υπόπτου» δίνει το πρώι ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού. Προηγήθηκε το αίτημα της εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου προκειμένου να κληθεί να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε καλέσει όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος θα παρουσιαστεί ενώπιον της επικεφαλής της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Εκ του νόμου ο πρώην υπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο των στοιχείων που τον αφορούν και να προετοιμάσει το υπόμνημα παροχής έγγραφων εξηγήσεων που θα πρέπει να υποβάλει στις εισαγγελικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, ως γνωστόν, η κλήση οποιουδήποτε προσώπου με την ιδιότητα του υπόπτου δεν σημαίνει ότι αυτόματα καθίσταται και κατηγορούμενος καθώς μετά την παροχή των εξηγήσεων που θα δώσει μπορεί είτε να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη είτε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και η αποστολή κλήσης στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της νομοθεσίας για τους καταχραστές του δημοσίου σχετικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και ενδεχόμενη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Και σε αυτήν την περίπτωση δόθηκε η άδεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του κ. Σαλμά προκειμένου να κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές.