Τα ρέστα του παίζει το Μαξίμου μπροστά στον κίνδυνο βαριάς εκλογικής ήττας σε τρεις εβδομάδες στις Ευρωεκλογές και μοιράζει υποσχέσεις και προσδοκίες για 13η σύνταξη, αλλά και 13ο μισθό (υπό τη μορφή επιδόματος) στους δημόσιους υπαλλήλους.

Το δόγμα «Ευκλείδη δωσ' τα όλα» με φόντο το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα που έφτιαξαν με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο» όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο για παροχές 1,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών: Παροχές με τα λεφτά των άλλων

Στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και σειρά μέτρων που «κατά σύμπτωση», αποτελούν το πακέτο που θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές: μετατάξεις αγαθών από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (μέτρο που είχε θεσμοθετήσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014), μείωση ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών με τις 1290 δόσεις κλπ.

Στο προεκλογικό παιχνίδι της κυβέρνησης έχει μπει και το αφορολόγητο, το οποίο μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 με το νόμο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή τροπολογία που ακυρώνει το νόμο Τσίπρα για μείωση του αφορολογήτου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που τώρα λαϊκίζει, καλείται να πάρει άμεσα θέση.

Στο Εuro Working Group οι παροχές

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχές θα συζητηθούν στο Euro-working Group, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων. Το πακέτο εκτείνεται σε βάθος... τριετίας

Διαβάστε το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών: Πάγος από ΕΕ στις παροχές της κυβέρνησης