Δέκα χρόνια απόλυτης εσωκοµµατικής κυριαρχίας συµπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, δεδοµένου ότι ουδείς έως τώρα έχει αµφισβητήσει την ηγεµονία του. Η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και της «ανανεωτικής πτέρυγας» το 2010, καθώς και η διάσπαση του 2015 µε την έξοδο της οµάδας Λαφαζάνη από το κόµµα ελάχιστα επηρέασαν τα εσωκοµµατικά δρώµενα. Αντιθέτως, ισχυροποίησαν ακόµα περισσότερο τον κ. Τσίπρα, όπως έχουν καταδείξει οι διαδοχικές εκλογικές νίκες και η ανάδειξή του στην πρωθυπουργία.

Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτή η ιδανική πραγµατικότητα για τον σηµερινό πρωθυπουργό αρχίζει να διαφοροποιείται στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές και τα διαφαινόµενα αρνητικά αποτελέσµατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, και ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την ήττα του κόµµατος στις εθνικές εκλογές και να προαναγγείλουν τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Η πραγµατικότητα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αρχίσει να προετοιµάζονται για την επόµενη µέρα και να κάνουν ασκήσεις διαχείρισης ήττας. Περιµένουν, βεβαίως, µε ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο θεωρούν ότι οι όποιες εξελίξεις θα προκύψουν από την εποµένη των εθνικών εκλογών, ιδίως αν η ψαλίδα της διαφοράς µε τη Ν.∆. φτάσει σε διψήφια ποσοστά. Γι’ αυτό και από τώρα επιδιώκουν µε κάθε τρόπο να χτίσουν ένα τείχος προστασίας του Αλέξη Τσίπρα. Και το πράττουν µε τον παραδοσιακό -κοµµουνιστικό- τρόπο, µέσω δηλαδή της «εξόντωσης» ή της ακύρωσης των δυνάµει αντιπάλων του πρωθυπουργού.

Ο πιο ισχυρός παίκτης, µε τη µεγαλύτερη απήχηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υψηλή δηµοτικότητα στην κοινωνία, είναι ο κ. Τσακαλώτος. ∆ιασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αποφασίσει να τον «στείλουν» στην Κοµισιόν, στη θέση του κ. ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου. Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η πρόταση που του έκανε ο κ. Τσίπρας να συµµετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο, την οποία απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος, κάτι το οποίο, µάλιστα, έκανε γνωστό ο ίδιος και µέσω συνέντευξής του που παραχώρησε προ ηµερών στην ΕΡΤ3. Ετσι, τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός θα προτείνει τον υπουργό Οικονοµικών για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου, επιδιώκοντας να βγάλει από τα «πόδια» του έναν πολύ ισχυρό κοµµατικό παράγοντα.

Βατερλώ

Το δεύτερο πρόσωπο που θέλει το περιβάλλον Μαξίµου να περιορίσει την ισχύ του είναι αυτό του γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Με ποιον τρόπο; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα θα χρεώσουν στον κ. Σκουρλέτη το επικείµενο Βατερλώ των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ηδη υπάρχει έντονη γκρίνια για τις επιλογές που έχουν γίνει στους τρεις µεγάλους δήµους της χώρας, καθώς φαίνεται ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα, ο Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη κινούνται σε µονοψήφια ποσοστά και πολύ δύσκολα θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο. Πρέπει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε το Μαξίµου, ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Μπελαβίλας χρεώνονται αποκλειστικά στον κ. Σκουρλέτη!

Οι σκοτεινές σχέσεις του Νίκου Παππά µε τον Μανώλη Πετσίτη, οι οποίες είναι θέµα χρόνου να πάρουν τον δρόµο της ∆ικαιοσύνης, αποτελούν την ιδανική αφορµή για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα προκειµένου να βγάλουν εκτός κάδρου τον κ. Παππά. Ο τελευταίος αντιµετωπίζεται πλέον ως... αποσυνάγωγος από την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ µε κάθε τρόπο το Μέγαρο Μαξίµου δείχνει ότι θέλει να αποδεσµευθεί από την περίπτωσή του.

Το τέταρτο πρόσωπο που «παρακολουθούν» µε ενδιαφέρον οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι η Ρένα ∆ούρου, η οποία έως το 2017 θεωρούνταν πανίσχυρη δελφίνος. Οι δεκάδες νεκροί που άφησαν πίσω τους η πληµµύρα της Μάνδρας και οι πυρκαγιά στο Μάτι, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, έχουν κάµψει δραστικά τη δυναµική της. Πολλά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών και, πολύ περισσότερο, αν, στην περίπτωση που ηττηθεί, θα µπορέσει να εκλεγεί στις εθνικές εκλογές, που είναι και ο ρεαλιστικός στόχος της.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί µε κάθε τρόπο να καθαρίσει το τοπίο, προκειµένου την εποµένη των εθνικών εκλογών να µη βρεθεί αντιµέτωπος µε το φάσµα της µεγάλης αµφισβήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιθυµεί να εκλέξει στην επόµενη Βουλή µια σειρά νέων στελεχών, οι οποίοι θα αποτελέσουν την ισχυρή φρουρά του. Παραλλήλως, όπως λένε συνεργάτες του, η ηλικία του κ. Τσίπρα είναι τέτοια που του επιτρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο για πολλά χρόνια ακόµη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/4/2019