Την υπογραφή του Έλληνα ευρωβουλευτή και μέλος του ECR, Νότη Μαριά, φέρει η απόρριψη του αιτήματος να συζητηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το περιβάλλον των υπολοίπων ευρωβουλευτών.

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Ολομέλεια, να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη, χωρίς νωρίτερα να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί η ένταξη του ψηφίσματός του στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, καθώς δεν είχε διαμορφωθεί προηγουμένως η απαραίτητη πλειοψηφία. Το θέμα πήρε άλλη διάσταση όταν, μέσω διαρροών στον ελληνικό Τύπο, φάνηκε ότι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές απείχαν συνειδητά από τη συζήτηση με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο περί προδοσίας.

Το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση στην Ολομέλεια από τον Νότη Μαριά χωρίς πρώτα να ενημερωθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές

Καλά πληροφορημένες πηγές που πρόσκεινται σε Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η κίνησή του είχε ως αποκλειστικό στόχο να προβληθεί επικοινωνιακά ο ευρωβουλευτής ενώ κάνουν λόγο για «κίνηση απελπισίας» λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, σημειώνουν ότι ο Νότης Μαριάς έχει προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια και στο παρελθόν προκειμένου να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την αποχή των συναδέλφων του.

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών δεν βρίσκονταν στην τελευταία Σύνοδο της Ολομέλειας καθώς προετοιμάζονται στις χώρες τους για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη κι αν βρίσκονταν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές από Ελλάδα και Κύπρο στην Ολομέλεια, ελάχιστα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διαδικασία καθώς και πάλι δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι αριθμοί διότι η κατάθεση ενός ψηφίσματος απαιτεί έγκριση από την πλειοψηφία του σώματος.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το προηγούμενο διάστημα, ελλαδίτες και κύπριοι ευρωβουλευτές, ύστερα και από σχετική παραίνεση των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων, είχαν φτιάξει ένα υπόμνημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού προκειμένου να κατατεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η πρόταση που κατέθεσαν (δείτε εδώ) απερρίφθη από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για δύο λόγους: πρώτον, γιατί η ατζέντα της συζήτησης είχε ήδη γεμίσει με θέματα που βρίσκονταν πιο ψηλά στην επικαιρότητα και, δεύτερον, επειδή ένα σχετικό ψήφισμα θα επιβάρυνε το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι ευρωβουλευτές, ύστερα και από παραίνεση των ποντιακών σωματείων, είχαν δημιουργήσει σχετικό υπόμνημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η αναλογία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά και την άρνηση των ευρωομάδων να υποστηρίξουν τους Έλληνες ευρωβουλευτές, οδήγησε την ελληνική αποστολή να μεταθέσει την κατάθεση του ψηφίσματος, έτσι ώστε, μετά το πέρας των ευρωεκλογών, να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για ζυμώσεις και οι πολιτικές συγκυρίες να επιτρέπουν αλλαγή στις υφιστάμενες ισορροπίες. Εξάλλου, αν οι ευρωβουλευτές κατέθεταν ψήφισμα και αυτό καταψηφιζόταν από την Ολομέλεια, η τουρκική διπλωματία θα είχε ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της προκειμένου να μην αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σχολίασε πως «θέματα εθνικά μείζονος σημασίας όπως το συγκεκριμένο προετοιμάζονται με σοβαρότητα και συνέπεια επί μήνες» ενώ, σε συνέντευξή της στα parapolitika.gr (δείτε εδώ), ξεκαθάρισε πως η ίδια βρέθηκε στην αίθουσα και υπερψήφισε την πρόταση Μαριά εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. και το Ε.Λ.Κ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Σπυράκη που έκανε λόγο για μεγάλη πολιτική απάτη και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Νότη Μαριά. Τέλος, στα κάγκελα βρίσκεται και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που τόνισε πως «η Ευρώπη απαιτεί συναινέσεις και όχι εκτός ημερησίας και εκ του πονηρού, τυχοδιωκτισμούς. Κανέναν δεν ενημέρωσε λοιπόν γιατί δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη».