Τα επίχειρα της άστοχης ενέργειάς του να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο-σούπερ μάρκετ για τις ευρωπαϊκές εκλογές με αλλοπρόσαλλο ιδεολογικό πρόσημο και ασαφές πολιτικό στίγμα εισπράττει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του είναι άνευ προηγουμένου και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη συνοχή του κόμματος, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Ηδη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος ευρωβουλευτής και εν ενεργεία μέλος του εθνικού Κοινοβουλίου Π. Κουρουμπλής, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκε τόσο από τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, όσο και από άλλους ανθυποψηφίους του, όπως τον Σ. Κούλογλου και τον Κ. Αρβανίτη, για τη συνάντηση που είχε με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, φέρεται να διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου πως ενδεχόμενη «απόσυρσή μου από την κούρσα των ευρωπαϊκών εκλογών θα σημάνει και άρση της εμπιστοσύνης μου προς την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Κουρουμπλής αποδίδει την κλιμάκωση της «συντροφικής» κριτικής προς το πρόσωπό του στο γεγονός ότι οι έως τώρα «μυστικές» δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει μία από τις τουλάχιστον τέσσερις έδρες που θα εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιδανική περίπτωση που τα εκλογικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές θα κινηθούν στα επίπεδα του 25%. «Εάν δεν ήταν οι Κουρουμπλήδες, θα ήσασταν στο 4%», φέρεται να ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας προς όσους ισχυρίστηκαν πως έπρεπε να «αποβληθεί» από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος, κατά την Κουμουνδούρου, ανήκει στην κατηγορία των «εχθρών» του κόμματος και του Αλ. Τσίπρα και αποτελεί «κόκκινο πανί», επειδή οι απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς προσιδιάζουν με αυτές της Χρυσής Αυγής.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος μητροπολίτης στο παρελθόν είχε επαινέσει και τον Αλ. Τσίπρα για την παλληκαρίσια στάση του απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση. Η συγκυρία βέβαια τότε ήταν διαφορετική, αφού συναθροίζονταν οι αγανακτισμένοι στην Πλατεία Σύνταγματος, «αριστεροί» και «ακροδεξιοί», και έδιναν από κοινού τον «αντιμνημονιακό αγώνα».

Στην ασυνήθιστης έντασης αντιπαράθεση που παρακολούθησε ο ελληνικός λαός μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, ο Π. Κουρουμπλής αποδοκιμάστηκε από τους ανθυποψηφίους του Κ. Αρβανίτη, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, και Σ. Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε πως «ο κ. Κουρουμπλής διέπραξε ένα ολέθριο λάθος, μας εξέθεσε όλους, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε παραιτούμενος είτε αναγνωρίζοντας το λάθος του. Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει και πολλά, γιατί ήδη υπήρξε κλυδωνισμός γύρω από το ευρωψηφοδέλτιο με την κ. Λοΐζου. Ο κ. Κουρουμπλής είναι και βουλευτής, με την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι οριακή, το κόμμα πάντως τον αποδοκίμασε».

Ατόπημα

Αιχμές κατά του Π. Κουρουμπλή άφησε και ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, δίνει τη μάχη της επανεκλογής του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρίως εναντίον του Π. Κόκκαλη, θεωρώντας πως ο Αλ. Τσίπρας διέπραξε πολιτικό ατόπημα, εκθέτοντας την Αριστερά, με το να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο Δ. Παπαδημούλης, που στο παρελθόν δόμησε ολόκληρη καριέρα εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της οικογένειας των «εθνικών προμηθευτών», που ταυτίστηκαν για δεκαετίες με την «κρατικοδιαίτη επιχειρηματικότητα», στις προεκλογικές του εμφανίσεις, αισθάνεται εξαιρετικά άβολα κάθε φορά που πρέπει να δικαιολογεί με έωλα επιχειρήματα τη συμμετοχή του στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Π. Κόκκαλη. Γκρίνια, όμως, υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για την υποψηφιότητα της Ε. Κουντουρά, καθώς πολλοί εκ των άλλων «συμμαχητών» της για την κατάκτηση μιας θέσης στην Ευρωβουλή θεωρούν πως υπάρχει «σκανδαλώδης» μεταχείριση προς το πρόσωπό της. Και αυτό διότι, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ίδια θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτηση της από τη θέση της υπουργού Τουρισμού και όχι να χρησιμοποιεί τα οφέλη της εξουσίας και την προνομιακή της θέση ως μέλους της κυβέρνησης για να διεξάγει προεκλογικό αγώνα από θέση ισχύος έναντι των άλλων ανθυποψηφίων της, που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Την άποψη πως η Ε. Κουντουρά, εξαιτίας της θεσμικής της ιδιότητας, μπορεί να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των μετακινήσεών της σε όλα τα σημεία της Ελλάδας διατυπώνουν αρκετοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν έχουν το συγκεκριμένο πλεονέκτημα. Και αν για την Ε. Κουντουρά διατυπώνεται η άποψη ότι προβάλλει την υποψηφιότητά της, κάνοντας μια «ιδιότυπη κατάχρηση εξουσίας», διατηρώντας το αξίωμα της υπουργού Τουρισμού, αντίστοιχες επιθέσεις δέχονται και οι «δημοσιογράφοι» υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτης. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με άλλους «ανθυποψηφίους» τους, προβάλλονται «σκανδαλωδώς» από πολλά κυβερνητικά ΜΜΕ.

Βέβαια, το δραματικά οξύμωρο με τις ετερόκλητες επιλογές που έχει κάνει ο Αλ. Τσίπρας στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος είναι πως ο κάθε «εκλεκτός» του για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να απαντήσει ούτε σε ποια πολιτική οικογένεια θα ενταχθεί σε περίπτωση εκλογής του. Ο Σ. Δανέλλης με τους Σοσιαλιστές ή την Ομάδα Μακρόν, η Ε. Κουντουρά με τους κεντροδεξιούς, ο Π. Κόκκαλης με τους «πράσινους», ο Π. Λάμπρου με το κόμμα της Αριστεράς κ.λπ

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/4/2019