Αποστολή στο Στρασβούργο: Αλέξανδρος Φωτιάδης

Σε ευρεία συμμετοχή των πολιτών όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ανάχωμα στην άνοδο των ακραίων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεως εντός του κοινοβουλίου επενδύουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις κάλπες που θα στηθούν 23 - 26 Μαΐου.

Η επικοινωνιακή καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναμένεται να κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει την παραγωγή και διανομή ψηφιακού και μη υλικού για τις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και την αξιοποίηση της ιστοσελίδας "aftitiforapsifizw.eu". Μάλιστα, στην Ελλάδα η σελίδα μετρά περισσότερες από 6.000 συμμετέχοντες και 700 εθελοντές που ξεκαθαρίζουν ότι οι ευρωεκλογές είναι υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες.

Η τελευταία φάση της εκστρατείας θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου ενώ στις 15 Μαΐου θα στηθεί το ντιμπέιτ με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των ευρωομάδων. Έως τότε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύσει ένα βίντεο που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του ισχυρού αποτυπώματος της Ε.Ε. στην καθημερινότητα του πολίτη. Το βίντεο θα επενδύει ιδιαίτερα στον συναισθηματικό παράγοντα και την ανησυχία που προκαλούν οι εκλογές για την επόμενη ημέρα ενώ σκηνές που θα δημοσιοποιηθούν έχουν γυριστεί στην Αθήνα.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για το κλίμα έντονης αμφισβήτησης που διαμορφώνεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο, όπως εξηγούν, οφείλεται στην ελλειπή ενημέρωση για τη συνεισφορά της Ε.Ε. στην καθημερινότητά τους. Εξάλλου, η αμφισβήτηση, εκτός από διαφορετικά μέτωπα, έχει και ποικίλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνουν, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, για παράδειγμα, εκδηλώνεται με άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων και δομική αμφισβήτηση στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά τον χαρακτήρα της ευθείας ρήξης που οδηγεί στην έξοδο.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επισημαίνουν ακόμη ότι το φαινόμενο της αμφισβήτησης καλλιεργείται και εξαιτίας της συνθετότητας στη λειτουργία της Ένωσης αλλά και του φόβου απέναντι σε φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση, τα οποία οι πολίτες δυσκολεύονται να διαχειριστούν στο σύνολό τους.