Mε συνταγή παροχών που θα μελετήσει μετά το Πάσχα μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανατρέψει την δυσμενέσταση εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σχεδόν αναγνωρίζουν ανοικτά την επερχόμενη ήττα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να πείσει για τη χρησιμότητα του άρθρου 40 για την «νομιμοποίηση» των πλαστών τιμολογίων ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί, ειδάλλως η επόμενη κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της. Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία σημείωσε: «Αν δεν ρυθμίσουμε τώρα το ζήτημα θα το βρείτε μπροστά σας»...

Ο κ. Δραγασάκης ήρθε ουσιαστικά να συμπληρώσει τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος πριν από λίγες μέρες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω του καμένη γη!

«Αν η ΝΔ μας κατηγορεί ότι τους αφήνουμε καμένη γη είναι μια αστεία υπόθεση, τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος», τόνισε προαναγγέλλοντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εξήγησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 μετά το Πάσχα και μετά το ταξίδι στην Κίνα, θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα δουν μαζί, τι μπορούν να δώσουν.

Οι παροχές, είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία». 

Στο στόχαστρο έβαλε το αφορολόγητο, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μειωθεί. Υπάρχει βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το 2017 τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, που θα πέσει για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα από τα 8.636 στα 5.681 ευρώ.

Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην αλλάξει η ρύθμιση αυτή. Όπως γράφει η ανακοίνωση τουEurogroup: «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διευρύνοντας την φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

Η νέα στρατηγική του πρωθυπουργού έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για δραστική μείωση των φόρων -που έχουν γονατίσει την μεσαία τάξη.

Στην πρόσφατη περιοδεία του στην Πάρο και τη Νάξο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απλό: Αφαιρούμε βάρη από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις για να δώσουμε δύναμη στην οικονομία και στη μεσαία τάξη. Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα μειώσουμε εντός διετίας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% και αμέσως τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.»