Την ευλογία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, γνωστός  για τις ακραίες και σχεδόν χρυσαυγιτικές του θέσεις πήρε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ,  Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι αντιδράσεις, τα σχόλια και η ένταση που προκλήθηκε από συνυποψήφιους του, αλλά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν  «έκρηξη» στο κυβερνών κόμμα, με τα σενάρια να μιλούν ακόμη και για απομάκρυνση του κ. Κουρουμπλή από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η φωτογραφία του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Αμβρόσιο, όχι μόνο θόλωσε την εικόνα της προοδευτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφερε πρόωρα την… Μεγάλη Εβδομάδα στην Κουμουνδούρου, αφού οι αναφορές όχι μόνο από στελέχη, αλλά και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν βροχή, σχολιάζοντας αρνητικά την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή.

Μετά το σάλο της συνάντησης Κουρουμπλή – Αμβρόσιου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, έδωσε την δική του απάντηση, δείχνοντας ωστόσο να παραμένει… αμετανόητος και να στηρίζει την απόφασή του να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη. Με μια ανάρτησή του στα social media ο κ. Κουρουμπλής αφού καταδικάζει τις ακρότητες, τον ρατσισμό και το μίσος, ωστόσο, ως υποψήφιος πια, επικαλείται την Δημοκρατία και δίνει χώρο στις ακρότητες, στο ρατσισμό και στο μίσος, αποδεχόμενος την πρόσκληση συνάντησης με τον Μητροπολίτη, που ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει με ακραίες δηλώσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικές και επιθετικές, φτάνοντας ακόμη και μέχρι την δικαιοσύνη.

Αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής στην ανάρτησή του: Στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνω σε πόλεις όλης της Ελλάδας, επισκεπτόμενος κάθε φορά και ιδρύματα πρόνοιας, πήγα στο Ίδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Ηλικιωμένων στο Αίγιο- στη δημιουργία του οποίου είχα συντελέσει ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ορισμένοι προσπάθησαν να συσχετίσουν την εθιμοτυπική επίσκεψή μου αυτή με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. Επειδή δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στη δημόσια πορεία μου μέχρι σήμερα έχω αγωνιστεί ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και μίσος. Όμως στη Δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Γι' αυτό δέχτηκα να συναντήσω τον Μητροπολίτη, παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του για τις μισαλλόδοξες απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει.    

Αντιδράσεις

Ο κ. Κουρουμπλής όχι μόνο απέναντι στις πεποιθήσεις του εμφανίζεται ανακόλουθος, αλλά επιμένοντας ότι δεν ήταν λάθος η συνάντησή του με τον Αμβρόσιο, βγαίνει «απέναντι» τόσο σε συνυποψηφίους του στο ευρωψηφοδέλτιο με τους οποίους θα κληθεί να δώσουν μαζί δημοκρατικές μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να «αδειάσει» το προσκύνημα του Κουρουμπλή στον Αμβρόσιο, όταν διαπίστωσαν το μέγεθος των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έλαβε ένα οργισμένο τηλεφώνημα από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη για τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο! Λίγο νωρίτερα, το Documento του γνωστού δημοσιογράφου Βαξεβάνη τα βάζει με τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, του οποίου τώρα ανακάλυψε την «παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορά», όπως λέει. Αφορμή, η επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στον μητροπολίτη Αμβρόσιο. 

«Είναι δυνατόν προκειμένου να μαζέψει μια χούφτα ψηφαλάκια να συναγελάζεται και να δέχεται δώρα από τον μεγαλύτερο κήρυκα του μίσους, oμοφοβίας και ρατσισμού;» αναρωτιέται τώρα το Documento για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο μετά την «κατσάδα», ο κ. Κουρουμπλής κατέβασε τις επίμαχες αναρτήσεις. Στον κ.Κουρουμπλή καταλογίζεται ότι «ψαρεύει» ψήφους από τη δεξαμενή των ακραίων και παράλληλα, με την κίνησή του πλήττει το αφήγημα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ για μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς, αφού ο μητροπολίτης Καλαβρύτων θεωρείται ως κατ εξοχήν εκφραστής ακραίων θέσεων.

Οι φωτογραφίες του υποψηφίου ευρωβουλευτή και πρώην υπουργού με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων εξόργισαν κόμμα και στελέχη, αφού ο Αμβρόσιος αφενός έχει επιτεθεί προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου εκφράζει ακραίες ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Αννέτας Καββαδία η οποία με ανάρτησή της στο facebook