Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης συμμετείχε χθες σε εκδήλωση - στρογγυλή τράπεζα - που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του EPLO και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο κ. Καραγκούνης τόνισε την σημασία που έχουν αυτά τα νομοθετήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και το παιδευτικό έργο που τελικά επιτελούν ως προς την κοινωνία γενικότερα.

Αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές που θα έπρεπε να ακολουθεί η νέα ποινική διαδικασία δηλαδή στην ανάγκη να είμαστε πραγματικά αυστηροί στα πραγματικά αυστηρά αδικήματα και πραγματικά επιεικείς στα πραγματικά λιγότερο σοβαρά αδικήματα και διατύπωσε τον προβληματισμό του αν πραγματικά κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο δημόσιο διάλογο. Έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στους νέους κώδικες δεν προβλέπεται πια και ο θεσμός της μετατροπής- γεγονός που το θεωρεί αρκετά προβληματικό.

Ως προς το δικονομικό ποινικό δίκαιο και τις νέες ρυθμίσεις, τόνισε πως κατευθυντήρια αρχή πρέπει να είναι η στάθμιση ανάμεσα στη νομιμότητα και στη σκοπιμότητα, στο επίπεδο της δίωξης και της προδικασίας, και ανάμεσα στην απλούστευση και την ανάγκη να διωχθεί αποτελεσματικά το βαρύ έγκλημα.

Επισήμανε δε τον κίνδυνο να μείνουν ανενεργές οι σχετικές διατάξεις λόγω τον ελλείψεων στην Δικαιοσύνη- την υποστελέχωση, τα λιγοστά κονδύλια, την έλλειψη υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών κτλ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σχετικά με το Ποινικό Μητρώο, στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καθιερώσει το λεγόμενο δικαίωμα στην λήθη, ειδικά για νεαρούς πλημμεληματίες. Γεγονός που δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία που θέλει να δίνει ευκαιρίες ακόμη και σε αυτούς που έκαναν ένα μικρό λάθος στη ζωή τους.

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν οι:
• Σπυρίδων Φλογαίτης, Διευθυντής του EPLO
• Νικόλαος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη

Ομιλητές:
• Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου
Αθηνών, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου
• Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος Ποινικολόγος, Πρώην Πρόεδρος της
Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων
• Βασίλειος Μαρκής, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. Επίτιμος Πρόεδρος
Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
• Νικόλαος Παντελής, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.
• Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Συντονιστής κ. Τέντες, Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, διατ. Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς