Σε στρατηγικό αδιέξοδο εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό η ηµεροµηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών, καθώς τόσο η εκδοχή της εξάντλησης της τετραετίας όσο και το σενάριο της αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες -µεταξύ 5 Μαΐου έως 23 Ιουνίου- έχουν πλέον ως κοινό παρονοµαστή τη διαχείριση της ήττας από το Μέγαρο Μαξίµου µε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερες απώλειες, ώστε να µη δροµολογηθούν δυσάρεστα γεγονότα για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Αφενός µεν να µην επιβεβαιωθεί ο εκλογικός θρίαµβος της Νέας ∆ηµοκρατίας σε βαθµό σχηµατισµού αυτοδύναµης κυβέρνησης από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αφετέρου δε το αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ να µην είναι τέτοιο που να ανοίξει θέµα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του κόµµατος. Με βάση τα παραπάνω, οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού «υπαγορεύονται» πρώτιστα µε κριτήριο τη διαχείριση της ήττας απέναντι στο εσωτερικό του κόµµατος την εποµένη των εθνικών εκλογών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτήν τη φορά ο κύκλος των συνοµιλητών του πρωθυπουργού για το πότε σχεδιάζει να προκηρύξει εθνικές εκλογές έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο, καθώς τις συγκεκριµένες συζητήσεις τις πραγµατοποιεί µε πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του, που ξέρει πως την επόµενη µέρα δεν θα κινηθούν εναντίον του.

Για τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα δεν ενηµερώνεται ούτε ο γραµµατέας της Κ.Ε. του κόµµατος, Π. Σκουρλέτης, ούτε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, καθώς στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού επικρατεί ένα κλίµα καχυποψίας σε βάρος τους. Με αιχµή τον ρόλο που επιδιώκουν να διαδραµατίσουν στο εσωτερικό πεδίο για τον έλεγχο των εξελίξεων µέσα από έναν ιδιότυπο συντονισµό κοινών δράσεων µε στελέχη της οµάδας των «53+» του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος επίσης δεν γίνεται «κοινωνός» των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών και, κάθε φορά που το Μέγαρο Μαξίµου «παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια» στο µέτωπο της οικονοµίας, σπεύδει να τα αποδοµήσει, εκθέτοντας τους εµπνευστές τους.

Κριτική

Ηδη, την εβδοµάδα που πέρασε, το πρωθυπουργικό επιτελείο, που στις κλειστές κοµµατικές συνεδριάσεις, κυρίως της Κ.Ε., έχει βρεθεί στο στόχαστρο της εσωκοµµατικής κριτικής επειδή σε µείζονα ζητήµατα κινείται µονοµερώς, περιφρονώντας τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, δέχτηκε µπαράζ εύσχηµων αποδοκιµασιών για τους χειρισµούς που έγιναν στο «Μακεδονικό». Τόσο ο Π. Σκουρλέτης όσο και ο Ν. Βούτσης αναγνώρισαν πως έγιναν λανθασµένοι χειρισµοί ως προς την ενηµέρωση της κοινής γνώµης. Ταυτόχρονα, σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, δηλαδή οι εκπρόσωποι του βαθέος κοµµατικού µηχανισµού της Κουµουνδούρου, έσπευσαν να ανταποκριθούν θετικά στον ισχυρισµό της Ν.∆. ότι οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος και «κρίνεται» το έργο της κυβέρνησης, ενώ ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, «ακύρωσε» την περαιτέρω συνέχιση του «φλερτ» του Μεγάρου Μαξίµου µε το Κίνηµα Αλλαγής, λέγοντας πως µέχρι τις εθνικές εκλογές δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διαλόγου µε τη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό λίγα 24ωρα πριν από τη σηµερινή εκδήλωση που διοργανώνεται στις ολυµπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου µε κεντρικό οµιλητή τον Αλ. Τσίπρα για την παρουσίαση της προγραµµατικής διακήρυξης της συµµαχίας του ΣΥΡΙΖΑ µε τις προοδευτικές δυνάµεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Μάλιστα, εν όψει της σηµερινής εκδήλωσης, την οποία το Μέγαρο Μαξίµου θέλει να µετατρέψει σε ορόσηµο για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχο πόλο του πολιτικού συστήµατος απέναντι στη Ν.∆., τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκαν νέα εκλογικά σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες, πριν από τη µάχη για την Αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. ∆ηλαδή, από το βήµα της σηµερινής εκδήλωσης στις ολυµπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, να αιφνιδίαζε τους πάντες, προκηρύσσοντας πρόωρες εθνικές εκλογές το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου. Η σχετική φηµολογία διαψεύστηκε κατηγορηµατικά από τους στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως µέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο η κυβέρνηση θα παραµείνει στη θέση της.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/4/2019