Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφίζεται χαμογελαστός δίπλα στον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια, βάζοντας εκ νέου σε πρώτο πλάνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ν.Δ. διαμηνύει πως θα εξακολουθεί να αναδεικνύει σε όλα τα επίπεδα τα θολά σημεία του κειμένου που συνυπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί πριν από δέκα μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν του ζητήματος της ταυτότητας και της γλώσσας, επικέντρωσε εσχάτως τη ρητορική του και στο περιβόητο μέτωπο των εμπορικών σημάτων, υπερθεματίζοντας στην αγωνία των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, που αν και έθεσαν το θέμα προ ημερών στον πρωθυπουργό δεν πήραν καμία απάντηση.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων και κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι. Γι’ ακόμη μια φορά όμως η κυβέρνηση επιλέγει να περιπλέξει τα πράγματα, αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις, καθώς επί της ουσίας επ’ ουδενί εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των μακεδονικών επιχειρήσεων», λέει χαρακτηριστικά στα «Π» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα των προσεγγίσεων της Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα υπενθυμίζει συνεχώς το αμέσως επόμενο διάστημα σε κάθε δημόσια συζήτηση γύρω από τα εθνικά θέματα τη δέσμευση στην οποία προχώρησε από το βήμα της τελευταίας ΔΕΘ για άσκηση βέτο από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα Σκόπια αγνοούν ή δεν τηρούν σημαντικές παραμέτρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Εμείς σίγουρα δεν θα δώσουμε συγχαρητήρια στον κύριο Ζάεφ, ούτε θα βγάλουμε σέλφι μαζί του όταν προχωρά σε ξεκάθαρα αλυτρωτικές δηλώσεις ή όταν για χάρη των ισορροπιών στην πατρίδα του τοποθετείται δημόσια ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζουν στο «γαλάζιο» στρατηγείο.

Κατανόηση

Σύμφωνα με στελέχη του στενού μητσοτακικού πυρήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει κοινωνούς όσον αφορά το ενδεχόμενο του βέτο τόσο τους εταίρους της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο βεβαίως και τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, οι οποίοι, με βάση τις ίδιες πηγές, δείχνουν αν μη τι άλλο κατανόηση στις παραμέτρους που τίθενται από πλευράς Ν.Δ.

Σε αυτήν τη γραμμή θα παραμείνει φυσικά ο κ. Μητσοτάκης κλιμακώνοντας αυτή την άτυπη πολιτική σταυροφορία σε όλες τις κατ’ ιδίαν επαφές, αλλά και τις συναντήσεις του ΕΛΚ προεκλογικά και μετεκλογικά, έστω κι αν χρειαστεί να έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζει μερίδα ηγετών. «Είναι λογικό τα κράτη-μέλη να έχουν θετική κατ’ αρχήν θέση για μια πιθανή διεύρυνση της Ενωσης και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Εμείς δεν πρόκειται βέβαια να αποδομήσουμε αυτή την κοινώς αποδεκτή και αναγκαία πραγματικότητα, αλλά θα επισημαίνουμε τα όποια κακώς κείμενα και θα ξεκαθαρίσουμε απόλυτα πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών», σημειώνουν συνομιλητές της «γαλάζιας» κομματικής ηγεσίας και προσθέτουν:

«Αυτό, δηλαδή, που δεν κάνει η κυβέρνηση όταν επιχειρεί, κοροϊδεύοντας τους Ελληνες, να μας πείσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έλυσε τα διμερή θέματα με τους γείτονές μας. Εμείς, στον αντίποδα, πιστεύουμε ότι δημιούργησε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων. Κι αυτά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε. Να είστε σίγουροι ότι θα καταστήσουμε συμμάχους μας τους Ευρωπαίους, καθώς δεν θα τους παρουσιάσουμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο απ’ αυτά που επιτάσσει η κοινή λογική».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/4/2019