Την Κύπρο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τελευταία -εκτός απροόπτου- επίσκεψή του στο εξωτερικό πριν από τις κρίσιµες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Πρόκειται για µια επίσκεψη συµβολική, αλλά και ουσιαστική, αφού ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας θα συναντηθεί µε όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη προγραµµατίζεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, για την Πέµπτη 18 Απριλίου και περιλαµβάνει συναντήσεις µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο της Βουλής, ∆ηµήτρη Συλλούρη, και άλλους.

Ο στόχος της επίσκεψης είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι η δηµόσια στήριξη στην τριµερή συνεργασία Ελλάδας-ΚύπρουΙσραήλ και η δέσµευση ότι ως πρωθυπουργός θα τη συνεχίσει και θα την εµβαθύνει, αλλά και η στήριξη στην εθνική κυριαρχία της Κύπρου και στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων και γενικώς στην άσκηση όλων των δικαιωµάτων της επί της αποκλειστικής οικονοµικής της ζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου και στα διεθνή φόρα στα οποία έχει συµµετάσχει έχει τονίσει πολλάκις τη σηµασία της τήρησης του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ενώ έχει υπογραµµίσει στους συνοµιλητές του ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά άµεσα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη Λευκωσία αναµένεται να στείλει επίσης και ένα µήνυµα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασµού των κανόνων καλής γειτονίας.

Πρότυπο

Ο δεύτερος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει το παράδειγµα της Κύπρου ως προτύπου µιας χώρας που ενώ υπέγραψε Μνηµόνιο και αναγκάστηκε να εφαρµόσει πρόγραµµα προσαρµογής, βγήκε γρήγορα και αποτελεσµατικά από την κρίση και µπόρεσε να ανακάµψει, µε µείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων και έχει πλέον ισχυρή ανάπτυξη, ενώ δανείζεται φθηνά από τις διεθνείς χρηµαταγορές και δεν έχει την αυξηµένη µεταµνηµονιακή εποπτεία της Ελλάδας. Οπως µάλιστα υπενθυµίζουν από την οδό Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας της διακυβέρνησης Τσίπρα (2015-2017) η χώρα µας αύξησε το ΑΕΠ της κατά 0,9%, ενώ το ίδιο διάστηµα η Κύπρος αύξησε το δικό της κατά 9,3%! ∆εν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονοµικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, είχε κληθεί και ήταν ένας από τους βασικούς οµιλητές στο πρόσφατο τακτικό συνέδριο της Ν.∆., όπου και ανέλυσε πώς η χώρα του βγήκε από την κρίση µειώνοντας φόρους και κρατικές δαπάνες. Στις τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. αναµένεται να κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι η Κύπρος εξελίσσεται σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, προσελκύοντας χιλιάδες ξένους φοιτητές, χωρίς η ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης να λειτουργεί εις βάρος της δηµόσιας - µια σαφής αιχµή για τον ΣΥΡΙΖΑ και την άρνησή του να συµπράξει στην αναθεώρηση του Αρθρου 16 του Συντάγµατος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ελληνική παροικία

Ο τρίτος στόχος της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη είναι να απευθυνθεί στην πολυπληθέστατη ελληνική παροικία της Κύπρου, στους Ελληνες δηλαδή που έχουν δικαίωµα ψήφου στη χώρα µας και στις εθνικές εκλογές. Ιδιαίτερα την οκταετία της µεγάλης κρίσης, περίπου 30.000 Ελληνες εκτιµάται ότι µετανάστευσαν στην Κύπρο προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Είναι πιθανό, αν υπάρχει χρόνος στο πλαίσιο της επίσκεψης, να οργανώσουν και µια εκδήλωση η ΝΟ∆Ε Κύπρου και ο πρόεδρός της, Λευτέρης ∆ηµητρίου, στην οποία θα µιλήσει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Στη συνάντησή του µε τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ θα συζητήσουν και για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος όπως και του νέου Ευρωκοινοβουλίου και της νέας σύνθεσης της Κοµισιόν που θα προκύψουν µετά τον Μάιο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης συνδεόταν µε βαθιά φιλία µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχε µάλιστα εκφωνήσει επικήδειο λόγο στην κηδεία του, τον Μάιο του 2017. Η γνωριµία τους αναγόταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ως νεαρός φοιτητής ο Αναστασιάδης ήταν από τα ιδρυτικά µέλη της Ενωσης Κέντρου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/4/2019