Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Θεσσαλονίκη και την περιοδεία του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε Βέροια και Σέρρες κλιµακώνεται η πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση της Νέας ∆ηµοκρατίας για τις συνέπειες της Συµφωνίας των Πρεσπών και για την προοπτική της Μακεδονίας. Η µεγαλύτερη έµφαση από την αξιωµατική αντιπολίτευση δίνεται στο µείζον ζήτηµα των µακεδονικών προϊόντων, σηµάτων και επωνυµιών, που είναι «ένα θέµα που µπορεί να διαλύσει την τοπική οικονοµία», όπως επισηµαίνει στα «Π» συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆.


«Οι διαπραγµατεύσεις που συµφώνησε η κυβέρνηση να γίνουν έχουν τρία χρόνια µπροστά τους, αλλά η αγορά κινείται µε πολύ πιο γρήγορους ρυθµούς από αυτούς των επιτροπών», τονίζει ο ίδιος συνεργάτης. Από την Πειραιώς υπενθυµίζουν ότι ο ίδιος ο Μάθιου Νίµιτς είχε πρόσφατα δηλώσει πως «υπάρχουν ζητήµατα στην εµπορική χρήση του ονόµατος “Μακεδονία”».


Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι τα προϊόντα της Μακεδονίας κινδυνεύουν από τη συµφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα και αυτό το ζήτηµα θέλει να συζητήσει µε τοπικούς φορείς και επιχειρηµατίες. Στην Πειραιώς, εξάλλου, έχει περιέλθει το έγγραφο της απόρριψης από την πλευρά της Κίνας αιτήµατος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «µακεδονικός» για τα προϊόντα της, µε το αιτιολογικό ότι δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Η απόρριψη, όπως είχε αποκαλύψει η Μαρία Σπυράκη, έχει ηµεροµηνία 23 Φεβρουαρίου 2019.


Είχε προηγηθεί εξάλλου η παρουσίαση «µακεδονικών» κρασιών 2.000 ετών σε έκθεση στη Γερµανία, αλλά και η ταµπέλα «Μακεδονία» στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου. Είναι η δεύτερη φορά µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα που ο κ. Μητσοτάκης περιοδεύει στη Μακεδονία. Και σε αυτή την περιοδεία αναµένεται να επαναλάβει τις τρεις βασικές του δεσµεύσεις: Πρώτον, να διατηρήσει ενεργό το δικαίωµα της Ελλάδας να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συµφέροντα. ∆εύτερον, να αγωνιστεί για την κατοχύρωση των µακεδονικών προϊόντων.


Το απόγευµα της προηγούμενης Παρασκευής, 29 Μαρτίου, εξάλλου, πραγµατοποιήθηκε ευρεία, έκτακτη συνάντηση, του κ. Μητσοτάκη µε τον Σύνδεσµο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), µε σκοπό την εξεύρεση τρόπων για την προστασία του εµπορικού σήµατος «µακεδονικό» στα ελληνικά προϊόντα, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων των οικονοµικών φορέων της Θεσσαλονίκης, των επικεφαλής των επιµελητηρίων της Μακεδονίας και των περιφερειαρχών Κεντρικής, ∆υτικής και Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης.
Τρίτη δέσµευση του κ. Μητσοτάκη είναι να υλοποιήσει ως κυβέρνηση ένα συγκροτηµένο, τολµηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, µε ειδική αναφορά και ειδική µνεία στη ∆υτική Μακεδονία.


Στο Εθνικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδοµών της Νέας ∆ηµοκρατίας περιλαµβάνονται σηµαντικές αναπτυξιακές παρεµβάσεις στη Μακεδονία: Η κατασκευή των οδικών δικτύων ∆ράµα - Εγνατία και Ε75 - Γιαννιτσά - Εδεσσα - Ε65, η αναβάθµιση της σιδηροδροµικής γραµµής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη (µε νέα πεδινή χάραξη Καβάλα-Αλεξανδρούπολη) και η ολοκλήρωση του µετρό Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεών του στο αεροδρόµιο και στο Κορδελιό.


Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περιελάμβανε και µια πιο ιδιαίτερη στιγµή, καθώς ο πρόεδρος της Ν.∆. είχε λάβει και είχε διαβάσει την επιστολή που του είχαν στείλει πρόσφατα οι µαθητές ενός Λυκείου της Αλεξάνδρειας Ηµαθίας σχετικά µε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τους συνάντησε για να τους απαντήσει αυτοπροσώπως σε αυτή. Στην περιοδεία, φυσικά, ο πρόεδρος της Ν.∆. εξέφρασε και την ενεργό στήριξή του στον υποψήφιο δήµαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία.