Πέφτει σήμερα η αυλαία του έκτακτου πολιτικού και οργανωτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής με την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και επρόκειτο να κλείσουν στις 14:00. Ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι 38 σταυρούς.

Υποψήφιοι για το ανώτερο όργανο του κόμματος είναι 410 σύνεδροι και θα εκλεγούν 251 ενώ, θα μετέχουν ex officio οι είκοσι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Την μερίδα του λέοντος στην νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να έχει η προεδρική ομάδα και το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, θα εκλέξουν τα 220 από τα 251 μέλη του νέου οργάνου.

Μένει, βέβαια, να το δούμε να καταγράφεται και επισήμως καθώς, όπως έλεγε ο Βοναπάρτης «O καλύτερος στρατός είναι αυτός που κερδίζει τις μάχες». 

Οι υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να μοιραστούν στις υπόλοιπες συνιστώσες που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής ενώ, προκειμένου να σταλεί, προς όλες τις κατευθύνσεις, το μήνυμα της διεύρυνσης, πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού, που παρέμειναν στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να υποστηριχθούν τόσο από το προεδρικό μπλοκ όσο και από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, τα μέλη θα εκλέξουν την 21μελή Εκτελεστική Γραμματεία που θα αριθμεί -εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα- 21 στελέχη, καθώς και τον Γραμματέα του κόμματος. Επικρατέστερος για τη θέση είναι ο απερχόμενος Γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 14:00 το μεσημέρι και εν συνεχεία θα γίνει η καταμέτρηση.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13.30, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η παρουσία του μάλιστα χαρακτηρίζεται βαρύνουσας σημασίας για το Κίνημα Αλλαγής, στην αντιπαράθεση του με τον Αλέξη Τσίπρα και στην προσπάθεια να υποδυθεί τον Σοσιαλδημοκράτη, καθώς στην ομιλία του αναμένεται να κλείσει ερμητικά τις πόρτες σε όλους, όσoυς ονειρεύονται «γέφυρες» και «προοδευτικά μέτωπα».

Στο μεταξύ, μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τους συνέδρους, καθώς μετά την εκδήλωση θα προβληθεί αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μήνυμα για επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ ενώ, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα, όπου θα πρωταγωνιστεί η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου και ερμηνεία του γνωστού τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά.

Τα μηνύματα του συνεδρίου του ενόψει εκλογών

Κατά γενική ομολογία όλων των στελεχών, το συνέδριο εξέπεμψε ηχηρά μηνυμάτων

Τόσο η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, όσο και οι τοποθετήσεις των πρώην προέδρων του κόμματος Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου έστειλαν μηνύματα ενότητας και πανστρατιάς, , ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και εθνικών.

Άλλωστε, ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των συνιστωσών που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής στο δρόμο προς τις κάλπες.

Παράλληλα, το πολιτικό ζητούμενο του συνεδρίου αφορά στην πλήρη και ενιαία λειτουργία του κόμματος», που αφήνει πίσω τον πολυκομματικό χαρακτήρα, ο οποίος στην πράξη αποδείχτηκε ότι, αντί να ευνοήσει τον πλουραλισμό, οδηγούσε σε πολυφωνία και Βαβυλωνία.

Με την εκλογή των συλλογικών κομματικών οργάνων οδηγείται πλέον στη λειτουργία του νέου φορέα με μειοψηφίες και πλειοψηφίες, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά με ενιαίο και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Απολύτως ικανοποιημένη για το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στο συνέδριο εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ενώ, αναφερόμενη για τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, είπε «O,τι και αν κάνει από ’δω και πέρα η κυβέρνηση, θα της γυρίσει μπούμερανγκ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης οφείλεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αφήσει πίσω τις εσωκομματικές διαφορές που το ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, ενώ η αισιοδοξία της πηγάζει και από το κλίμα που εισπράττει στις περιοδείες που κάνει σε όλη την Ελλάδα.