Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε την τρίτη συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι τις 26 Μαρτίου.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από μια συλλογή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα».

Η κατανομή δεν εμφανίζει μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες προβολές. Το ΕΛΚ (στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ) εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση με 188 έδρες, ακολουθεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (στην οποία ανήκει το ΚΙΝΑΛ) με 142 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 72 έδρες, οι Πράσινοι 51, η Αριστερά (εκεί ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ) 49 έδρες. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, σε διαφορετικές βέβαια ομάδες, συγκεντρώνουν 143 έδρες.

Από την προβολή επαληθεύεται για μια ακόμα φορά η εκτίμηση που διατυπώνεται ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο: Επί συνόλου 705 εδρών συγκεντρώνουν -πάντα σύμφωνα με τις προβολές- 330 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία είναι 356 έδρες) κατά συνέπεια θα χρειαστούν ευρύτερες συμμαχίες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρο του Σώματος, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν.

Στις εννέα έδρες η ΝΔ

Για την Ελλάδα, οι προβολές του Ευρωκοινοβουλίου δίνουν πρωτιά με 9 έδρες και ποσοστό 36,1%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9% και 6 έδρες, από δύο έδρες ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή, μία έδρα το ΚΚΕ και μία έδρα για τους Οικολόγους.

Το ΚΙΝΑΛ όμως είναι πλέον στην τρίτη θέση με 7,7%, ενώ η ΧΑ μένει στο 7,1%.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 6 έδρες, η ΝΔ 5, η Χρυσή Αυγή 3 έδρες, η Ελιά (νυν ΚΙΝΑΛ) 2 έδρες, το Ποτάμι 2 έδρες, το ΚΚΕ επίσης δύο έδρες και οι ΑΝΕΛ 1 έδρα.