Το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στη βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται στις αντιδράσεις των πολιτών, όταν εντοπίσουν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Και αν ακόμα οι πολίτες χαρακτηρίζονται «μία δράκα φασίστες» από το Μαξίμου, και αν ακόμα οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες (κατά το Μαξίμου), έρχονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας να δείξουν στην πράξη τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προτού βεβαίως έρθουν οι επιχειρηματίες, εμφανίζεται ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ της γειτονικής χώρας να αποκαλύπτει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις πριν από ένα 24ωρο δήλωσε ότι δέχθηκε μετά χαράς το «Βόρεια Μακεδονία» για τη χώρα του, αφού πρώτα εξασφάλισε από τον Τσίπρα την «μακεδονική ταυτότητα».

Συμπλήρωσε δε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχόταν και το «Μακεδονία του Ίλιντεν» (την επιτομή του αλυτρωτισμού), αλλά τελικά έκανε πίσω, λόγω αντιδράσεων στην Ελλάδα.

Οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας γύρισαν την πλάτη στον πρωθυπουργό εν όψει της επικείμενης επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια. Στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν 40 ισχυροί επιχειρηματίες, ενώ οι προσκλήσεις ήταν σε περίπου 70. Αλλά και από αυτούς που έδωσαν το «παρών» -όπως αναφέρουν Τα Νέα- δεν είναι όλοι βέβαιοι ότι θα ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα στις 2 Απριλίου.

Η συνάντηση είχε ναρκοθετηθεί από νωρίς, αφού η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επιτέθηκε στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, για την απόφασή του να μην συμμετάσχει σε δραστηριότητες στα Σκόπια.

Αλλά και αρκετοί από αυτούς που πήγαν διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το μακεδονικό εμπορικό σήμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Με λίγα λόγια: Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αντιδικεί με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στόχος της σύσκεψης ήταν να τους πείσει για τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Και το βράδυ ήρθε η νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση από τη δημοσκόπηση της Pulse, στην οποία επιβεβαιώνεται το παγιωμένο πολιτικό κλίμα. Η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με διψήφια διαφορά. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (βάσει της ψήφου του 2015) είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο Τσίπρας υπολείπεται σταθερά του προέδρου της ΝΔ.

Επιπλέον, φαίνεται να διαψεύδεται η εκτίμηση-ελπίδα του Μαξίμου ότι το θέμα της Μακεδονίας θα ξεχαστεί, λόγω και του μπαράζ προεκλογικών παροχών.

Στα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι, πρώτα έρχεται η οικονομία- η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι φόροι, προνομιακά πεδία για τον Κυριάκο Μητσοτάκ, αλλά σε ποσοστό 17% οι πολίτες απαντούν ότι θα ψηφίσουν με γνώμονα τη Συμφωνία των Πρεσπών.