Σε διάβημα αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικά F-4 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς σχέδιο πτήσης και πλησίασαν έως και 4 μίλια το πρωθυπουργικό ελικόπτερο.

Η Αγκυρα διέψευσε ότι έγινε κάτι τέτοιο λέγοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά απλά ασκούσαν τα καθήκοντά τους. 

Φυσικά, η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι τυχαία. Πριν από λίγα 24ωρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, «έβγαλε» από το Αιγαίο το Καστελόριζο. Κάποτε άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ήθελε μια «συμφωνία των Πρεσπών» και στο Αιγαίο.

Ο νέος ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, βάζοντας στη μοιρασιά και τον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες», όπως είχε πει και ο Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον «Γιώργο» για τη δήλωσή του: «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό»

Για να μην αναφερθεί κανείς στα συνεχή παραληρήματα του προεκλογικού Ερντογάν για τους Έλληνες, την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εξίσου προεκλογικός Τσίπρας μετέβη στο Αγαθονήσι (μακριά από πολυπληθείς συγκεντρώσεις και παρελάσεις που κρύβουν αποδοκιμασίες και απρόοπτα) και μετατράπηκε στον πατριώτη που ειρωνεύεται μάλιστα την Άγκυρα για τις παρενοχλήσεις.

«Δεν χρειάζεται να καίνε τόση κηροζίνη αι βενζίνη οι Τούρκοι» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει και στην τελευταία ελληνική γωνιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να κολυμπήσει.»

Αργότερα, απευθυνόμενος στους κατολίκους του νησιού είπε: «Η Ελλάδα χτίζει ξανά την εθνική της αυτοπεποίθηση, όχι με λεονταρισμούς και με κορώνες». Βγαίνουμε, σημείωσε, «από μία επώδυνη κρίση, μία κρίση που μας πλήγωσε αλλά δεν μας γονάτισε» Για να καταλήξει: «Εσείς ξέρετε να παλεύετε. Ύψιστο καθήκον και πατριωτισμός είναι να ενισχύσουμε τις δικές σας προσπάθειες.»

Ενδεχομένως, τα μαθήματα να «γράφει με το δεξί» που διαφήμιζε ο άλλοτε συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος, να έπιασαν τόπο στην περίπτωση του πρωθυπουργού. Και η τακτική της «θυματοποίησης» κάποιου που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι κλασικό επικοινωνιακό κόλπο...

Ειδικά τώρα, που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σταθούν από Ελλάδα μέχρι... Αυστραλία.