Με τις παραιτήσεις τους «απάντησαν» οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές στις επικείμενες εκλογές, στην φωτογραφική διάταξη «Κουντουρά». Στη συγκεκριμένη διάταξη  που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αίρεται το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Βουλευτή και του Ευρωβουλευτή.

Η διάταξη είχε σκοπό να διασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δύο βουλευτές της κυβέρνησης Κουντουρά και Δανέλλης, θα έπρεπε να παραιτηθούν αφού θα είναι και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

Μάλιστα, αναμένεται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την παραίτηση όλων των βουλευτών της ΝΔ, που θα θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.  

Ειδικότερα, μια απόφαση με ειδικό πολιτικό βάρος πήρε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά και την  ψηφοφορίας στη Βουλή για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή-ευρωβουλευτή

Όπως αναφέρει σε συνεργάτες του, «στην πολιτική υπάρχει ηθική και οι άγραφοι κανόνες, δεν θα κάνει χρήση της ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση για το ασυμβίβαστο».

Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ, δεδομένου ότι είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αίρει το κώλυμα που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές.

Η ρύθμιση αφορά κυρίως την Ελενα Κουντουρά, νυν βουλευτή και υπουργό Τουρισμού, αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου, πρώην Ποτάμι, σήμερα ανεξάρτητο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δανέλλη.

Με τις τροπολογίες, διατηρείται, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.

Με τον τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιθυμεί να διατηρήσει τις ψήφους των «προθύμων» για να δηλώνει στη Βουλή πλειοψηφία και να περνούν τα νομοσχέδια.

Διότι στην περίπτωση που ίσχυε ο σημερινός εκλογικός νόμος, αν η κ. Κουντουρά εντασσόταν στο ευρωψηφοδέλτιο θα έπρεπε και να παραιτηθεί. Τη θέση της θα έπαιρνε ο επιλαχών των ΑΝΕΛ, Ντίμης Αργυρόπουλος, ο οποίος είναι στο κλίμα Πάνου Καμμένου.

Το ίδιο ισχύει και για τον Σπύρο Δανέλλη. Η έδρα ανήκει στο Ποτάμι και ενδεχόμενη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα θα σήμαινε την αντικατάστασή του από τον πρώτο αναπληρωματικό του κόμματος. Συγκεκριμένα, από την Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη.

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. «Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνον εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και σημείωσε πως αν παραιτηθεί η υπουργός Τουρισμού θα πάρει την έδρα της ο πρώτος επιλαχών των ΑΝΕΛ που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο.

«Θα μπορούσατε να λέγατε στην Κουντουρά μην κατεβαίνεις, δεν θα έχανε η βενετιά βελόνι, αλλά και το χατίρι στην Κουντουρά και κυβέρνηση –κυβέρνηση και γαία πυρί μιχθήτω» είπε.

«Ωμή και κυνική συναλλαγή είναι αυτό που φέρνει η τροπολογία», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη στον Μάκη Βορίδη είπε πως δεν πρόκειται για «τροπολογία Κουντουρά», αλλά για «τροπολογία Τσίπρα».

Παραιτούνται Ασημακοπούλου και Μάρκου  

Την πρόθεσή της να μην κάνει χρήση της τροπολογίας «Κουντουρά» και να παραιτηθεί από τη θέση της βουλευτού, καθώς θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ, γνωστοποίησε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναμένεται τον ίδιο δρόμο να πάρει και η Κατερίνα Μάρκου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις όλων των βουλευτών της ΝΔ που θα είναι και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές θα ανακοινωθεί και επίσημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.