Ένα ισχυρό μπρα-ντε-φερ παίζεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό έπαθλο τη θέση του επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα σενάρια για τη διαδοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου δίνουν και παίρνουν, καθώς μιλάμε για ένα από τα κορυφαία αξιώματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κύρος, επιρροή αλλά και υψηλές αμοιβές. Η θητεία του κ. Αβραμόπουλου επισήμως ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2019, όμως αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι λόγω των ευρωεκλογών η θητεία όλων των επιτρόπων, όπως και του επικεφαλής της Κομισιόν, θα παραταθεί κατά έναν μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι επίτροποι, καθώς και ο διάδοχος του ΖανΚλοντ Γιούνκερ, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες για τους επιτρόπους παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι διαδικασίες είναι πολύ πιθανό να συμπέσουν με τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Και αυτό γιατί: Με βάση τα συνηθισμένα, θα πρέπει στα μέσα του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του επιτρόπου. Αν δεν υπάρξει κάποιος εκλογικός αιφνιδιασμός τον Μάιο, η πρόταση θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι διαδικασίες, ωστόσο, της ακρόασης και της αποδοχής του νέου επιτρόπου θα γίνουν μετά τον Οκτώβριο. Γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν γίνει οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς το αργότερο που μπορεί να γίνουν οι εθνικές εκλογές με βάση τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα είναι στις 20 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, αν ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει και είναι πρωθυπουργός, από τη στιγμή που δεν θα έχει γίνει η ακρόαση και ακολούθως η αποδοχή της πρότασης Τσίπρα, θα μπορεί να προτείνει άλλο πρόσωπο.

Η πραγματικότητα είναι ότι στα επιτελεία των δύο κομμάτων αποφεύγουν τη σχετική συζήτηση, ωστόσο στο παρασκήνιο η ονοματολογία δίνει και παίρνει, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα ενδιαφερομένων για την (περιζήτητη) θέση.

Συσχετισμοί

Σε πρώτη φάση, το «μπαλάκι» είναι στα χέρια του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει σε πέντε μήνες από τώρα να ανακοινώσει την πρότασή του. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη θέση. Σε τυπικό επίπεδο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ λόγω της παρουσίας του στα Eurogroups έχει αποκτήσει καλές σχέσεις με σημαντικούς παράγοντες της Ε.Ε., ενώ και η εικόνα του θεωρείται αρκετά καλή.

Στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού φαίνεται πως υπάρχει και το όνομα της Ρένας Δούρου, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επανεκλεγεί τον Μάιο στην Περιφέρεια Αττικής. Η κ. Δούρου έχει διατελέσει επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούσε τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος και θεωρείται αρκετά μετριοπαθής και φιλοευρωπαία. Η θέση του επιτρόπου αποτελεί διακαή στόχο και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, παρότι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός λένε ότι πολύ δύσκολα θα τον επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση. Εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Λούκας Κατσέλη, η οποία έχει διασυνδέσεις στην Ε.Ε., ενώ έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί με τα εσωτερικά δρώμενα.

Κλειστά χαρτιά

Εντελώς κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Το πλέον ισχυρό όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διατηρεί τις επαφές του με πρώην ομολόγους του και ασχολείται ενεργά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι εάν γίνει επίτροπος θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μία από τις θέσεις αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, από την Πειραιώς αποφεύγουν με κάθε τρόπο τη σχετική συζήτηση, αν και κάποιες πληροφορίες βάζουν στο τραπέζι των προτάσεων που μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Αννας Διαμαντοπούλου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019