Κωδικός: «Επαναπατρισµός ψηφοφόρων». Στη µεγάλη προεκλογική µάχη που έχει ξεκινήσει η Νέα ∆ηµοκρατία για τις εθνικές εκλογές -όποτε και αν τελικά διεξαχθούν αυτές- ο βασικός αγώνας θα δοθεί όχι τόσο για να την ψηφίσουν αυτή τη φορά όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κόµµα στις τελευταίες εκλογές. Ο αγώνας θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση των «χαµένων» ψηφοφόρων, των εκατοντάδων χιλιάδων Νεοδηµοκρατών δηλαδή που δεν επέλεξαν ένα άλλο κόµµα, αλλά προτίµησαν την αποχή.

Πόσοι είναι αυτοί; Στις εκλογές του 2004, η Ν.∆. συγκέντρωσε 3.360.000 ψήφους. Από τότε και σε κάθε εκλογική αναµέτρηση (µε µόνη εξαίρεση µεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2012) έπεφτε σε απόλυτο αριθµό ψήφων, µέχρι που έφτασε τον Σεπτέµβριο του 2015 στους 1.520.000. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία δηλαδή «χάθηκαν» σχεδόν δύο εκατοµµύρια ψηφοφόροι (1.840.000)!

Εκτίμηση

Η εκτίµηση, βάσει ποσοτικών και ποιοτικών αναλύσεων, στο στρατηγείο της Πειραιώς είναι ότι η µεγάλη πλειονότητα όλων αυτών που ψήφιζαν κάποτε Ν.∆. δεν προσέρχεται πλέον να ψηφίσει. Εξάλλου, το εθνικό ποσοστό της αποχής έφτασε στις τελευταίες εκλογές σε απόλυτο αριθµό τους 4.350.000 πολίτες. Εξ αυτών, αν εξαιρέσουµε όσους έχουν δικαίωµα ψήφου, αλλά είναι στο εξωτερικό, και όσους συστηµατικά και συνειδητά απέχουν από τις εκλογές, η δεξαµενή της αποχής από την οποία τα κόµµατα µπορούν να προσπαθήσουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους φτάνει µέχρι και τα 2,5 εκατοµµύρια πολίτες.

Το µήνυµα το έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οµιλία του την Τετάρτη το βράδυ στη Μυτιλήνη, σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ∆Ε Λέσβου, Λήµνου, Σάµου και Χίου. «Καλωσορίζω σήµερα και φίλους µας οι οποίοι µας ψήφισαν στο παρελθόν και µας εγκατέλειψαν στην πορεία για διαφορετικούς λόγους», είπε ο πρόεδρος της Ν.∆. «Μπορεί να πικράθηκαν, µπορεί να στενοχωρήθηκαν, µπορεί να είχαν δίκιο, µπορεί να είχαν άδικο. Τους λέω όµως τώρα, σε αυτή την εκλογική µάχη: σας θέλουµε κοντά µας, ξαναγυρίστε στο σπίτι σας. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η πολιτική σας οικογένεια, είναι το σπίτι σας. Γιατί το 2019 θα είναι µια κρίσιµη χρονιά για την πατρίδα µας».

Ούτε ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη οµιλία του στη Ρόδο στους «παλιούς φίλους» της Ν.∆., τους οποίους όπως είπε «θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά, γιατί σταθήκατε κοντά στην παράταξή µας όχι µόνο στις καλές στιγµές, αλλά και στις δύσκολες στιγµές».

Ενα σηµαντικό τµήµα του «γαλάζιου» κοµµατιού από την «πίτα» της αποχής αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που µέσα στην οκταετία της κρίσης µετανάστευσαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση δουλειάς και µιας καλύτερης ζωής. Ενα άλλο κοµµάτι, όµως, αφορά τους πολίτες που δεν έφυγαν από τη χώρα, αλλά δεν φεύγουν ούτε από το σπίτι τους για να πάνε στα εκλογικά τµήµατα να ψηφίσουν! Από τους βουλευτές και τα στελέχη των κατά τόπους ΝΟ∆Ε και ∆ΗΜΤΟ µέχρι τη στοχευµένη προεκλογική καµπάνια µέσω ∆ιαδικτύου, όλα τα «όπλα» της Ν.∆. στρέφονται σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό, τον «επαναπατρισµό» των παλιών της ψηφοφόρων, που δεν ασκούν πια το εκλογικό τους δικαίωµα.

Χαρακτηριστικό δείγµα είναι πέντε εκλογικές περιφέρειες όπου τον Σεπτέµβριο του 2015, όταν η Ν.∆. πήρε 28% κι έχασε πανελλαδικά µε επτά µονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε και µάλιστα µε άνεση. Η αποχή, ωστόσο, σε αυτά τα «γαλάζια κάστρα» ξεπέρασε το 50%, ακόµα και το 60%! Συγκεκριµένα, στη Λακωνία, όπου η Νέα ∆ηµοκρατία βγήκε πρώτη µε 37,54%, η αποχή ήταν στο 63,31%! Στην Καστοριά (36,94% η Ν.∆.), η αποχή ήταν 51,97%. Στη Μεσσηνία (35,46%), αποχή 52,10%, στην Ευρυτανία (34,33%) 55,83% και στην Αρκαδία (33,81%) 55,23%. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι όσοι απείχαν ήταν στην πλειονότητά τους Νεοδηµοκράτες ψηφοφόροι στο παρελθόν και είναι έτοιµοι να δώσουν τη µάχη για να τους κερδίσουν πίσω.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019